19. Maja 2021.

“Stvar koja može da uzdrma teško postignutu regionalnu stabilnost, neke zemlje frustrirane”

Big Portal

“Nisam razgovarala sa gospodinom Kurtijem, svakako ne direktno, bili smo na večeri zajedno, nismo razmenili nijednu jedinu rečenicu, učestvovali smo u zajedničkom razgovoru, atmosfera je bila korektna, nije bilo provokacija”, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Navodi da je tokom večere bilo pominjanja različitih non pejpera, ali se nije išlo u detalje.

“To je samo pomenuto kao stvar koja može da uzdrma teško postignutu regionalnu stabilnost”, ističe premijerka.

Dodaje da joj se čini da region ide u pravom smeru, iako smatra da je to “možda polako”.

Kaže da je fokus bio na projektima, i na onome šta može da se uradi za građane.

“Možda je bilo malo više politike, ali svi su se trudili da skrenu pažnju da je za region značajno da dobije jasan signal da je proširenje moguće”, dodaje.

Čini joj se da su neke zemlje regiona frustrirane, neke razočarane, ali da sve dele želju da se proširenje nađe na realnoj agendi što pre.

Kaže da večera iako korisna, nije reprezentativna. Kako objašnjava večeru su organizovali ljudi koji se trude da “guraju agendu proširenja”.

“Pa smo na neki način kucali na otvorena vrata”, ističe i dodaje:

“Dobar savet koji su podelili sa nama jeste da svi mi zajedno treba da budemo mnogo prisutniji u državama članicama EU, da sa njima treba da razgovaramo mnogo više, mnogo više da ih informišemo šta se dešava u našim zemljama, na cemu sve radimo šta smo sve postigli, zato što je zbog ove korona krize njihovo poimanje i razumevanje i informisanost o Zapadnom Balkanu prilično ograničeno”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima ona će nastojati da Srbija što više bude prisutna u zemljama EU kako bi se pojasnilo šta se dešava i dodala da je sigurna da zemlje Unije ne znaju za neke važne stvari koje su već počele da funkcionišu, a koje bi doprinele percepciji regiona.

“A to je da, recimo, kada dolazite iz Srbije u Severnu Makedoniju ne treba vam pasoš već samo lična karta, a od pre nekih dva meseca ne treba vam pasoš ni za Albaniju. To su stvari koje mi kao region treba da promovišemo, da objasnimo, jer je to stvar percepcije. To je stvar koje mi treba da uradimo, a sve ostalo je na državama članicama EU”, rekla je Brnabić.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić doputovala je u Brisel, gde je večeras prisustvovala radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana.

Domaćin večere je visoki predstavnik EU Žosep Borelj, koji ovim skupom želeo da nastavi tradiciju neformalnih sastanka najviših zvaničnika iz regiona, koju je započela nedašnja šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare