3. Septembra 2021.

Studija: Zagrijavanje Arktika povezano sa hladnijim zimama

Big Portal

Naime, naučnici su otkrili da je zagrijavanje u tom regionu na kraju poremetilo kružni obrazac vjetrova poznat kao polarni vrtlog, što je omogućilo da se hladnije zimsko vrijeme spusti na SAD, naročito tokom hladnog talasa u Teksasu u februaru ove godine, prenosi BBC.

Autori studije tvrde da će zagrijavanje dovesti do još hladnijih zima na nekim lokacijama.

Tokom protekle četiri decenije, satelitski zapisi su pokazali kako su sve više globalne temperature imale dubok uticaj na Arktik.

Ubrzano zagrijavalje Arktika utječe i više nego što smo mislili na klimu:  'Dolazi do većih poremećaja polarnog vrtloga' - Novosti - RTL VIJESTI

U studiji se navodi da je zagrijavanje u ovom regionu daleko izraženije nego u ostatku svijeta, što je uzrokovalo brzo smanjenje ljetnjeg morskog leda.

Najnovija studija pokazuje da zagrijavanje na Arktiku ima značajan uticaj na zimsko vrijeme u Sjevernoj Americi i istočnoj Aziji.

“Tvrdimo da otapanje morskog leda na sjeverozapadu Evroazije, zajedno sa pojačanim snježnim padavinama širom Sibira, dovodi do povećanja temperaturne razlike od zapada prema istoku širom evroazijskog kontinenta”, objasnio je vodeći autor studije Džuda Koen sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare