Studija iz SAD: Posljedica pandemije i neurološki poremećaj - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Studija iz SAD: Posljedica pandemije i neurološki poremećaj

U studiji koja je obuhvatila 23 hiljada ispitanika, uglavnom iz SAD, ustanovljeno je da je kod svakog trećeg bivšeg kovid pacijenta šest meseci nakon izlečenja dijagnostikovan neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj.

To upućuje na zaključak da bi talas neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posledica pandemije, navodi se u stručnom časopisu “Lancet psychiatry”.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod bivših kovid pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstavljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih sprečiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Na osnovu analize medicinskih kartona više od 236 hiljada ljudi ustanovljeno je da je šest meseci nakon preležanog kovida 19 kod 34 odsto dijanostikovan nekakav neurološki ili psihijatrijski problem.

Danas objavljeno

Idealna za doručak ili uz ručak: LISNATA POGAČA sa interesantnim premazom

Zeljka

Mučite se s savijanjem sarmi? Pratite ovih par trikova do savršene smjese i ukusa

Zeljka

Otkriveni neočekivani simptomi omikron soja i kliničke slike

Zeljka

Ostavite komentar