2. Novembra 2021.

Studija ispituje poseban tretman liječenja za starije protiv kovida 19

Big Portal

U ovoj studiji se opisuje multicentrično, placebom kontrolisano kliničko ispitivanje Fisetina, finansirano od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, za starije odrasle kvalifikovane nege štićenike koji su bili, ili postali, SARS-CoV-2 rtPCR-pozitivni, uključujući obrazloženje za ciljanje fundamentalnog starenja mehanizama kod takvih pacijenata.

Senolitički tretmani su oni koji selektivno uništavaju stare ćelije, oblik intervencije koji je doveo do podmlađivanja kod starijih životinja. Jedina senolitička terapija koja je pokazala da čisti stare ćelije kod starih ljudi je kombinacija dasatiniba i kvercetina.

Sam kvercetin, iako sličan fisetinu, sam po sebi ne izgleda korisno senolitički. U radu se ovde navodi kliničko ispitivanje fisetina za starije pacijente sa kovidom 19.

Smatra se da veći broj senescentnih ćelija prisutnih kod starijih osoba značajno doprinosi većoj podložnosti teškim zapaljenskim događajima koji su uzrok smrti od kovida 19.

Ovo je jedno od brojnih ispitivanja fisetina kao senolitika; “možemo se nadati da bar jedna od ovih studija izveštava o tome da li je opterećenje starenjem ćelija zaista smanjeno kod ovih pacijenata, kao što je učinjeno u jednom od ispitivanja dasatiniba i kvercetina”, stoji u izveštaju koji prenosi Technology.org.

Opterećenje senescentnih ćelija (SnCs), koje se ne dele, ali su metabolički aktivne i otporne na smrt usled apoptoze, povećano je kod starijih osoba i onih sa hroničnim bolestima.

Ove osobe su takođe u najvećem riziku od obolevanja i mortaliteta od infekcije SARS-CoV-2. Komplikacije SARS-CoV-2 uključuju citokinsku oluju i multiorgansku insuficijenciju posredovane istim faktorima koje često proizvode SnC kroz njihov sekretorni fenotip povezan sa starenjem (SASP).

SASP se može pojačati faktorima molekularnog profila koji su povezani sa patogenom.

Senolitički agensi, kao što je Fisetin, selektivno eliminišu SnC i odlažu, sprečavaju ili ublažavaju višestruke poremećaje kod starijih eksperimentalnih životinja i životinjskih modela hroničnih bolesti ljudi, uključujući gojaznost, dijabetes i respiratorne bolesti.

Senolitici su sada u kliničkim ispitivanjima za više stanja povezanih sa SnC, uključujući slabost; gojaznost/dijabetes; osteoporoza; i kardiovaskularne, bubrežne i plućne bolesti, koje su takođe faktori rizika za oboljevanje i smrtnost od SARS-CoV-2.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare