Studenti naučili zlatnu ribicu da vozi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Studenti naučili zlatnu ribicu da vozi

Studija Ben-Gurion univerziteta u Negevu u Izraelu, otkrila je da izvesna vrsta zlatne ribice ima sposobnost da nauči kako da „vozi automobil“.

Istraživanje je podržano od strane Naučne fondacije Izraela.

Kada kažemo „vožnja“, u ovom slučaju mislimo na pokrete zlatne ribice koji su prevedeni u kretanje u više smerova, dok je „automobil“ u ovom slučaju akvarijum s točkovima i motorom. Za detektovanje pokreta ribice je zadužen LIDAR sistem uz pomoć kompjutera i kamere usmerene prema dole.

LIDAR (Light Detection and Ranging) je tehnologija daljinskog detektovanja, koja koristi pulsirajući laser radi merenja. Ova tehnologija se koristi u modernim sistemima autonomne vožnje.

Istraživanje je objavljeno u članku uz prateći video. Jedan od istraživača je klip postavio na Twitter. Postoji i drugi deo videa, kojeg nema u ovom koji je priložen u članku, ali se može videti u postu na društvenoj mreži.

U drugom delu, istraživači su proverili da li ribica zaista ima sposobnost da vrši navigaciju. Oni su postavili vidljivu metu unutar prostorije nasuprot rezervoaru. Ribica je uspešno došla do cilja nakon par dana treninga, a to joj je čak polazilo za perajima u slučaju kada bi bila prekinuta ili bi joj bila stavljena lažna meta.

Dva su zaključka izvedena nakon eksperimenta:

Studija sugeriše da je sposobnost navigacije univerzalna a ne specifična za okruženje. Drugo, pokazuje da zlatna ribica ima kognitivnu sposobnost da nauči složene zadatke u okruženju potpuno drugačijem od onog u kojem je evoluirala. Svako ko je naučio da vozi bicikl, motocikl ili automobil, zna o čemu se radi. Na samom početku vožnja predstavlja svojevrsan izazov.

Vrele Gume

Danas objavljeno

Preminuo glumac Rej Liota

M.

Frizura kao kod Heder Loklir iz najboljih dana – kosa bujna kao osamdesetih

Zeljka

Kako da se na prirodne načine zaštitite od komaraca

Zeljka

Ostavite komentar