9. Januara 2022.

Štrudla sa orasima ili makom – koja je ukusnija?

Big Portal

Bilo da ste ljubitelj jedne ili, pak, druge, obe štrudle imaju jedinstven ukus. U nastavku teksta dajemo recept za pripremu oba jela, a vi nam kažite koja je vaša omiljena i zašto.

Štrudla sa orasima

Foto: Bakina kuhinja

Sastojci (za testo):

  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mleka
  • korica limuna
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 550 -600 gr brašna
  • malo soli

Nadev:

  • 250 – 300 gr mlevenih oraha
  • 3 belanca
  • 3-4 kašike šećera
  • 50 gr suvog grožđa (potopljeno u rumu)

Premaz:

  • 1 jaje

Priprema:

U malo mlakog mleka izmrviti kvasac sa kašičicom šećera. Ostaviti da odstoji. Staviti u činiju žumanca, pa dodati kvasac, koricu limuna, i suvo grožđe isceđeno iz ruma.

Dodati maslinovo ulje, brašno i malo soli. Zamesiti meko testo.

Testo mesiti od 5 do 6 minuta da buder glatko. Kada ga dobro umesite, pokrijte ga krpom da odmara sat vremena na sobnoj temperaturi. Umutiti belanca sa šećerom, pa ubaciti mleverene orahe i promešati.

Testo staviti na sto, pa podeliti na dva dela.

Prvi deo razvijte u obliku pravougaonika, pa ga premazati sa polovinom smese od oraha. Uviti u štrudlu.

Tako uraditi i sa drugim delom.

Rermu uključiti na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 stepeni C i peći štrudlu oko sat vremena.

Štrudla sa makom

Foto: Natallia Harahliad/Shutterstock

Sastojci (testo):

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 50 g šećera
  • 50 g otopljenog maslaca

Nadev:

  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 1,5 šolja mleka

Premaz:

  1. 1 jaje

Priprema:

U mlakom mleku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za testo i umesiti.

Ostaviti da odstoji 20-ak minuta.

Onda podeliti na 3 dela. Za fil pomešati mak i šećer.

Mleko zagrejati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz par puta.

Sve lepo mešati. Testo razvući, pa premazati filom i uviti u rolat.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem, pa staviti štrudle.

Premazati umućenim jajetom i staviti da se peku dok lepo ne porumene.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare