Bilo da ste ljubitelj jedne ili, pak, druge, obe štrudle imaju jedinstven ukus. U nastavku teksta dajemo recept za pripremu oba jela, a vi nam kažite koja je vaša omiljena i zašto.
Štrudla sa orasima
Sastojci (za testo):
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 300 ml mleka
- korica limuna
- 30 ml maslinovog ulja
- 550 -600 gr brašna
- malo soli
Nadev:
- 250 – 300 gr mlevenih oraha
- 3 belanca
- 3-4 kašike šećera
- 50 gr suvog grožđa (potopljeno u rumu)
Premaz:
- 1 jaje
Priprema:
U malo mlakog mleka izmrviti kvasac sa kašičicom šećera. Ostaviti da odstoji. Staviti u činiju žumanca, pa dodati kvasac, koricu limuna, i suvo grožđe isceđeno iz ruma.
Dodati maslinovo ulje, brašno i malo soli. Zamesiti meko testo.
Testo mesiti od 5 do 6 minuta da buder glatko. Kada ga dobro umesite, pokrijte ga krpom da odmara sat vremena na sobnoj temperaturi. Umutiti belanca sa šećerom, pa ubaciti mleverene orahe i promešati.
Testo staviti na sto, pa podeliti na dva dela.
Prvi deo razvijte u obliku pravougaonika, pa ga premazati sa polovinom smese od oraha. Uviti u štrudlu.
Tako uraditi i sa drugim delom.
Rermu uključiti na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 stepeni C i peći štrudlu oko sat vremena.
Štrudla sa makom
Sastojci (testo):
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 30 g kvasca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 50 g šećera
- 50 g otopljenog maslaca
Nadev:
- 500 g maka
- 200 g šećera
- 1,5 šolja mleka
Premaz:
- 1 jaje
Priprema:
U mlakom mleku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za testo i umesiti.
Ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
Onda podeliti na 3 dela. Za fil pomešati mak i šećer.
Mleko zagrejati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz par puta.
Sve lepo mešati. Testo razvući, pa premazati filom i uviti u rolat.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem, pa staviti štrudle.
Premazati umućenim jajetom i staviti da se peku dok lepo ne porumene.
Izvor: B92