Sastojci:
Testo:
– 280 g brašna
– 80 ml mleka
– 1 jaje
– 1 suvog kvasca
– 60 g mekog maslaca
– 2 kašike šećera
– malo soli
Punjenje:
– 250 g mlevenog maka
– 40 g šećera
– 30 g suvih brusnica
– 30 g seckanih badema
– 1 belance
Premaz:
– 1 žumance, malo mleka
Priprema:
Prvo pripremiti testo: Brašno pomešati sa svim suvim sastojcima.
Mleko i maslac zagrejati da bude mlako, pa dodati brašno smesi kao i jaje i umesiti testo. Ostaviti na toplo da se udvostruči volumen.
Dok testo miruje pripremiti punjenje.
Mleko, mak i šecer zagrejati, pa kad poćne da ključa skloniti sa šporeta i lagano izmešati.
Dodati belance, brusnice, bademe i opet izmešati. Pustiti da se malo prohladi.
Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje.
Testo razviti u veci pravougaonik i premazati smesu od maka preko, pa zaviti u rolat, po želji preseći na pola i pustiti testo da miruje.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 190 stepeni. štrudlu premazati mešavinom žumanceta i mleka i peći 25 minuta ili malo duže u zavisnosti od rerne.
Treba da dobije finu zlatno/braon boju.
Pecenu štrudlu malo prohladiti i posuti sa šecerom u prahu.
Prijatno!
Izvor: N1