16. Decembra 2020.

Stručnjak za sajber sigurnost objasnio: Koja je idealna dužina lozinke?

Big Portal

U uvodnom delu je govorio o nedavnom velikom incidentu u kojem je procurilo više stotina miliona lozinki i mejl adresa, ali je naglasio da to nije ništa novo, već da je vest važna samo zbog količine podataka.

“Događaj je bio velik, o puno baza se radilo, ali to je nešto što već godinama postoji. Ovo je iscurilo sa servisa koji naplaćuje pristup gde možete da proverite i vidite lozinku, jeste li pogođeni curenjem informacija i slično”, rekao je, a prenosi HRT.

Govorio je, naravno, i o važnosti dobre lozinke.

“Postoje smernice za dobru lozinku. Može da se napravi velika lozinka, ne radi se toliko o sadržaju lozinke, koliko se radi o njenoj dužini, odnosno broju znakova. Ja zagovaram da to bude minimalno 25 znakova”, objasnio je.

Ljudi na prvu pomisle kako je nemoguće zapamtiti toliko znakova, ali on je objasnio međunarodne smernice o lozinkama. Kako bi se lakše zapamtila, lozinka mora imati sva mala slova. Za primer dobre lozinke je naveo “pevajupticezlatneravnice”, ističući da velike kompanije poput Microsofta idu na fraze.

“Najbolje je da to bude skup reči – tri, četiri, pet reči koje su nepovezane nekome ko gleda sa strane, ali vama imaju neko značenje. To je najbitnije”, smatra Šokić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare