Stručnjak za sajber bezbjednost upozorava iPhone i Android korisnike - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Stručnjak za sajber bezbjednost upozorava iPhone i Android korisnike

Hakeri postaju sve sofisticiraniji, a hakovanje može da ima strašne posledice – od napada na privatne podatke pa sve do pristupa bankovnim računima napadnutih. U današnje vreme jednostavno menjanje podešavanja na telefonu više nije dovoljno da bismo bili sigurni na internetu.

Stručnjak za sajber bezbednost Rodžer Grajm, iz američke kompanije za sajber bezbednost KnowBe4, upozorio je korisnike Androida i iPhonea da se ne oslanjaju previše na podešavanja pametnog telefona kako bi ostali bezbedni.

“Svako ko misli da će bilo koje podešavanje sprečiti hakere da ga iskoriste, ne razumeju kako hakeri uopšte hakuju”, izjavio je Grajm za The Sun.

“99% hakovanja se obavlja društvenim inženjeringom i putem softvera koji nije zakrpljen. Ništa od toga se ne može sprečiti bilo kakvim podešavanjima. Ako odluče da vas napadnu, bilo koja postavka na vašem telefonu ne može pomoći”, objasnio je sajber stručnjak.

Četiri saveta za bezbednost na internetu

Grajm je zato podelio četiri saveta koji mogu pomoći kako bismo bili bezbedniji na internetu. Njegov prvi savet je da ljudi postanu svesniji trikova društvenog inženjeringa koje hakeri koriste.

To znači da je potrebno čitati o hakerskim napadima i biti na oprezu kada primite neželjenu e-poštu ili poruke. “Pobrinite se da nikada nikome ne dajete privatne informacije ako niste 100 posto sigurni ko je ta osoba”, kaže on.

Drugi savet je ažuriranje softvera. Tehnološke kompanije redovno nude bezbednosne zakrpe u ažuriranjima, pa Grajm savetuje da pripazite na najnovija ažuriranja na svom iPhoneu ili Androidu.

Treći savet je da za prijavu koristite proveru autentifikacije s više faktora. To znači dobijanje koda porukom (ili putem aplikacije za proveravanje autentifikacije) kada se negde prijavljujete.

Grajm objašnjava da ovo predstavlja dodatni stepen sigurnosti u odnosu na samo korišćenje lozinke. “Ali zapamtite: nikada ne delite svoje kodove ni sa kim, čak ni ako to traži neko ko je naizgled prijatelj, član porodice ili kolega. Možda su i oni sami hakovani”, naglasio je.

Četvrti savet glasi da proverite da li koristite različite (i veoma zahtevne) lozinke za svaku pojedinu veb stranicu ili aplikaciju koju posetite. “Možete koristiti menadžer za lozinke kao što je Apple iCloud Keychain da vam pomogne u tome”, savetuje ovaj stručnjak za sajber bezbednost.

Danas objavljeno

Otkriven propust koji omogućava hakovanje Facebook šifre

Vanja A

Samsung Galaxy S23 stiže sa novim operativnim sistemom, evo šta nas očekuje

Vanja A

Ko je nepoznati muškarac, koji je preko noći postao hit na Twitteru?

Vanja A

Ostavite komentar