Stručnjak upozorava: Italija je još u prvoj fazi epidemije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stručnjak upozorava: Italija je još u prvoj fazi epidemije

Direktor Odeljenja za zarazne bolesti Visokog Instituta za Zdravstvo Đani Reca poručuje da je Italija jos uvek u prvoj fazi epidemije-

Prema njegovim rečima u maju neće doći do nulte infekcije, uprkos pozitivnim znakovima, broj smrtnih slučajeva je i dalje visok.

Broj zaraženih u Italiji je blago porastao, smanjuje se broj pacijenata lecenih na intenzivnoj nezi, broj novih pozitivnih na infekciju je stabilan zadnjih nekoliko dana, a ukupno zarazenih, odnosno bolesnih u Italiji je 103. 616, umrlih od pocetka epidemije je premasio 20 hiljada.

Vreme koje prođe između trenutka zaraze do trenutka kada mi saopstavamo podatake, može biti i do 20 dana. Dakle, ako pročitate da danas postoji 300 novih infekcija, to su oni koji su se zarazili pre 20 dana”, rekao je on.

Od danas u nekim italijanskim regijama bice otvorene knjizare, prodavnice odece za decu i bebe, dozvoljen rad zelenih pijaca, pokrecu se šumarske aktivnosti, drvna industrija kao i proizvodnja računara. To je prvo ublazavanje mjera zabrane nakon 45 dana karantina.

Takođe dozvoljena je fizicka aktivnost na otvorenom, ali se moraju nositi zastitne maske.

U manjim prodavnicama, do 40 metara kvadratnih uz prisustvu do dva proda vaca, može ulaziti po jedna po osoba. Sredstva za čišćenje ruku moraju biti na blagajni kako bi se koristilo prije unosa PIN-a za bankomat.

b92

Danas objavljeno

Slovenija: Palo i do 80 centimetara snijega

M.

Uzbuna u Doboju, prekinut nastup Slađe Alegro

M.

Amazon “popio” kaznu – 1,13 milijardi evra

Zeljka

Ostavite komentar