Stručnjak otkrio koliko je sati sna potrebno ako želite smršaviti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Stručnjak otkrio koliko je sati sna potrebno ako želite smršaviti

NE postoji univerzalan recept za mršavljenje, no većina stručnjaka kune se u učinkovitost kombinacije kardio vježbi, treninga snage, prehrane bogate hranjivim tvarima, kontrole razine stresa i dovoljno sna. Upravo je kvalitetan san važan dio svake rutine za mršavljenje, no i sastavni dio održavanja željene težine.

“Važno je biti dobro naspavan. Dobar san pomaže vašem mozgu da funkcioniše i uopšteno poboljšava vaše psihofizičko stanje. Spavanje takođe igra ulogu u vašoj sposobnosti da obraćate pažnju, donosite odluke i budete kreativni”, rekao je dr. Rizwan Sultan s University of Texas Medical Branch koji smatra da je potrebno sedam do devet sati sna ako pokušavate izgubiti na težini.

“To će vam pomoći da izbjegnete umor i pospanost tokom dana što obično rezultira nedostatkom motivacije za vježbanjem i uopšteno za kretanjem”, objasnio je dr. Sultan.

“Dobar san pomaže i u ravnoteži hormona, pogotovo onih koji kontrolišu glad i sitost. Ako ste neispavani, njihova bi se ravnoteža mogla narušiti, što bi moglo uzrokovati da jedete i više nego što je to potrebno”, rekao je dr. Sultan.

“Pokušajte izbjegavati kofein nakon 22 sati, izbjegavajte masnu hranu i alkohol i eliminišite sve ekrane iz sobe – mobitel, laptop, televizor, sve što bi moglo omesti vaš san”, poručio je ovaj stručnjak.

 

Index

Danas objavljeno

Nije dobra samo za oči, mrkva ima više blagodati

Vanja A

Kako jaja mogu pomoći pri mršavljenju?

Vanja A

Treba li nam 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno?

Vanja A

Ostavite komentar