STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA ZAGAĐENJE: U Sarajevu, Tuzli i Ilijašu disanje opasno po život - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA ZAGAĐENJE: U Sarajevu, Tuzli i Ilijašu disanje opasno po život

Posljednjih nekoliko dana Bosanci i Hercegovci opet jedva dišu. Vazduh je sve lošijeg kvaliteta, a prema podacima Udruženja „Eko akcija“, najzagađeniji je ovih dana bio je u Tuzli, gdje je indeks zagađenja iznosio 247.

Vrlo nezdrav vazduh zabilježen je u Ilijašu (243) i Sarajevu (237), a nezdrav u Zenici (171) i Lukavcu (176).

O tome koliko ovakva situacija dugoročno može imati opasne posljedice, govore i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naime, 92 odsto svjetske populacije udiše zagađen zrak. Sedam miliona ljudi umre godišnje od posljedica zagađenja vazduha, a glavni je uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina (čak 570.000 smrtnih slučajeva godišnje).

Na posljedice udisanja ovako lošeg vazduha ukazali su i s Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.
– U 2014. zbog hronične opstruktivne plućne bolesti na Klinici je liječen 351 pacijent, u 2015. godini 364, u 2016. njih 422 te u 2017. godini 370 pacijenata. Tokom 2018. zabilježen je porast broja hospitalizovanih pacijenata – rečeno je s Klinike.

Bez reakcije
Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo saopštilo je da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku bilježe variranje u izmjerenim vrijednostima za PM10, tokom 48 sati.

Ipak, kako kažu,uslova za proglašenje epizode pripravnosti još nema. Smatraju da vazduh nije uvijek dovoljno zagađen kako bi se uvele mjere zaštite.

(Avaz)

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar