Stručnjaci tvrde da je virus korona gori od terorizma - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stručnjaci tvrde da je virus korona gori od terorizma

Korona virus je “najgori neprijatelj kojeg možete da zamislite” i predstavlja veću globalnu pretnju od terorizma, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Učesnici će pokušati i da utvrde pravi izvor infekcije, razmene biološke uzorke i delove genoma virusa.

Oni će, navodi AP, pokušati da utvrde koji pristupi deluju dovoljno obećavajuće da bi se prešlo na naredni korak, odnosno na testiranje nad ljudima kako bi se videlo da li ti pristupi zaista funkcionišu.

  • Prednost dajemo onome što je stvarno hitno, onome što apsolutno moramo da znamo da bismo se borili protiv epidemije, da razvijemo lekove, vakcine – rekla je kopredsedavajuća sastanka, specijalista za virusne bolesti u francuskoj istraživačkoj instituciji INSERM Mari Pol Kini.

Za sada nema dokazanih načina lečenja ili vakcina za novi virus, od kojeg je preminulo više od 1.100 ljudi, većinom u Kini, dok je više od 43.000 širom sveta zaraženo.

I dok je nekoliko laboratorija otkrilo testove za virus, ne postoje brzi načini za davanje dijagnoze, a za rezultete je potrebno vreme.

Novi bilans ukazuje na usporavanje zaraze?

Prethodno je saopšteno da najnoviji bilans preminulih od virusa korona na kopnenom delu Kine iznosi 1.113 što je za 97 više nego prethodnog dana.

Kako je saopšteno iz kineske Nacionalne komisije za zdravstvo – broj novih zaraženih pacijenata najniži je od januara.

Širom kopnenog dela Kine, potvrđeno je da je 2.015 slučajeva novih obolelih i to je najniže od 30. januara kada su bila 1.982 potvrđena pacijenta.

Slučajevi su takođe pali na najniži nivo u nekoliko poslednjih nedelja u provinciji Hubej, gde je epicentar zaraze.

Najveći kineski medicinski stručnjak za epidemiju, Žong Nanšan, rekao je u utorak da u nekim provincijama pada broj novih slučajeva i da će epidemija dostići vrhunac u ovom mesecu.

  • Nadam se da će ova epidemija biti završena možda u aprilu – rekao je Žong Rojtersu.

Ali drugi stručnjaci kažu da ne treba prebrzo zaključivati.

(Blic)

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar