24. Aprila 2020.

Stručnjaci tvrde da je ovo najzdraviji način pripremanja kafe

Big Portal

“Nefiltrirana kafa sadrži tvari koje povećavaju nivo holesterola u krvi. Korištenje filtera uklanja ih i smanjuje mogućnost da ćete doživjeti srčani udar ili preranu smrt”, rekao je autor studije Dag Thelle, viši profesor na Odjelu za javno zdravstvo i medicinu Univerziteta u Geteborgu.

On tvrdi da njihova studija pruža snažne i uvjerljive dokaze o povezanosti metoda pripreme kafe, srčanog udara i dugog života, piše CNN.

Ipak, to je loša vijest za ljubitelje jake grčke i turske kafe koje, prema ovom istraživanju, mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

“Nefiltrirana kafa, poput grčke i turske kafe, koja se kuha, sadrži veće količine kafestola i kahweola, hemikalija pronađenih u kapljicama ulja u kafi i također u talogu. Ove supstance mogu povećati nivo triglicerida i LDL holesterola”, izjavila je dijetetičarka Lisa Drayer, CNN saradnica u oblasti zdravlja i ishrane.

Nova studija pratila je više od pola miliona zdravih norveških muškaraca i žena u dobi od 20 do 79 godina u razdoblju od 20 godina. Rezultati su pokazali da pijenje kuhane ili nefiltrirane kafe povećava rizik od smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog povišene kardiovaskularne smrtnosti.

S druge strane, filtrirana kafa bila je povezana s 15 posto smanjenim rizikom smrti od bilo kojeg uzroka, 12 posto smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i 20 posto smanjenim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena.

Zapravo, u studiji je utvrđeno da oni koji su pili jednu do četiri šoljice filtrirane kafe na dan imaju najmanju stopu smrtnosti.

klix.ba


Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare