Stručnjaci SZO se nadaju da će koronavirus nestati na ljeto - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Stručnjaci SZO se nadaju da će koronavirus nestati na ljeto

Svetski lideri ne bi trebalo da pretpostavljaju da će novi koronavirus, Covid-19, nestati tokom leta kao što je to slučaj sa sezonskim gripom, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, prenosi CNBC.

“Moramo da računamo da će virus zadržati sposobnost da se širi”, navodi dr Majk Rajan, izvršni direktor programa vanrednih stanja u oblasti zdravstva Svetske zdravstvene organizacije.

“To da će nestati tokom leta jeste lažna nada.”

Ipak, on je dodao: “Nadamo se da hoće. To bi bio dar od Boga. Ali ne možemo to da pretpostavimo. I nema dokaza.”

Po izbijanju epidemije, američki naučnici kažu da među matematičkim modelima postoji hipoteza da bi epidemija mogla da bude sezonska i da bi nestala tokom leta.

“Druge virusne respiratorne infekcije su sezonske, uključujući i grip, i kod mnogih virusnih respiratornih bolesti opažamo smanjenje bolesti u proleće i leto”, rekla je dr Nensi Mesonije, direktorka američkog Centra za imunizaciju i respiratorne infekcije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD.

Međutim, zvaničnici SZO kažu da ne znaju kako se koronavirus ponaša jer nije kao virus gripa. “Mi smo na neistraženoj teritoriji”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Danas objavljeno

Zagrijte dušu i tijelo – kuhano vino po vašoj mjeri

V.R.

Hrana prouzrokuje suvu kožu? Promijenite navike za blistav sjaj, jedna je neočekivana

V.R.

Položaj u kom spavate može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti

V.R.

Ostavite komentar