12. Jula 2022.

Stručnjaci saglasni: Ovo povrće je najbolje za snižavanje krvnog pritiska

Big Portal

Kako bi snizili krvni pritisak, ljudi ograničavaju unos natrijuma, vežbaju i jedu namirnice koje su zdrave za srce, uključujući i povrće, piše Index.hr.

Povrće je prepuno zdravih nutrijenata i prirodno ima nizak udeo natrijuma. Određene vrste povrća dobar su izvor kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, tri minerala koja pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska. A postoji jedno povrće koje se smatra posebno korisnim u kontroli krvnog pritiska. Reč je o cvekli.

Cvekla je jedna od najboljih namirnica koje možete jesti ako imate visok krvni pritisak. Zdrava je za srce, ima nisku količinu natrijuma, nema dodate šećere i zasićene masnoće, a sadrži kalcijum, magnezijum i kalijum. Uz to, u njoj su i dijetalni nitrati.

Podaci dobijeni kliničkim ispitivanjima pokazuju da ispijanje soka od cvekle može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. Metaanaliza obavljena u Frontiers in Nutrition pokazali su da je ispijanje soka od cvekle u rasponu od tri do 60 dana poboljšalo sistolički krvni pritisak među ispitanicima.

A prema rezultatima istraživanja objavljenog u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, konzumacija povrća bogatog nitratima, poput cvekle, nudi pozitivan učinak na merenje krvnog pritiska kod mladih odraslih osoba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare