28. Aprila 2022.

Stručnjaci preporučuju kada uzimati, a kade ne uzimati jogurt

Big Portal

Fermentisani mliječni proizvodi imaju višestruku korist po zdravlje – normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite crijeva od parazita itd. jer su bogati proteinima, kalcijumom (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama. Bifidobakterije se vezuju za zid crijeva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa, piše magazinnovosti.rs.

Ali da bi vaš organizam zaista imao koristi, morate znati kada bi bilo najpoželjnije konzumirati ih i kada ne bi.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor amino-kiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Za razliku od mlijeka, tijelo ih apsorbuje mnogo brže jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Kiseli mliječni proizvodi normalizuju crijevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mliječne proizvode uzimate na prazan stomak, ističu nutricionisti.

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mliječe proizvode uzimate minimum sat i po nakon jela.

Iako nutricionisti savjetuju da nije poželjno jesti bilo šta najmanje dva sata prije spavanja, a kako se ne bi opteretio organizam, fermentisani mliječni proizvodi spadaju u onu malobrojnu grupu namirnica koje možete konzumirati tokom večernjih sati, a da ne poremetite i narušite kvalitet sna.

Dakle, pavlaku, kefir, svjež sir, kiselo mlijeko i jogurt mogu se naći na vašem meniju za večeru.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dvije nedjelje u kontinuitetu kako bi vam se poboljšao rad crijeva.

Dnevno se preporučuje da unesete:

1-2 čaše kefira, jogurta i kiselog mlijeka

100 g svježeg sira, pavlake (2,5 odsto masti).

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare