9. Maja 2022.

Stručnjaci otkrili: Ovo je najbolja namirnica protiv demencije

Big Portal

Od bolesti koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim vještinama, pati oko 50 miliona ljudi, a približno 10 miliona novih slučajeva se dijagnosticira svake godine, kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Dobra vijest je da se uz promjene u ishrani može odgoditi starenje mozga, prenosi Telegraf. Najvažnija promjena koju možemo da uradimo jeste da u ishranu unesimo omega-3 masne kiseline.

Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari, a omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje ovog organa.

Prema mišljenju stručnjaka, masna riba je najbolja hrana za spriječavanje gubitka pamćenja. Losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Upravo zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključimo u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opće funkcioniranje mozga.

Međutim, dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa, prenosi Telegraf.

Telegraf.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare