Stroga kraljevska pravila za mame i bebe: Šta im je dozvoljeno, a šta ne? - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Stroga kraljevska pravila za mame i bebe: Šta im je dozvoljeno, a šta ne?

Kraljica prva čuje vijest o prinovi u porodici. Darivanja za bebu su zabranjena. Javnost vidi bebe samo nekoliko sati nakon njihovog rođenja. Kumovi ne bi smjeli biti iz uže porodice. Sva djeca kraljevske porodice na krštenju nose istu odjeću

U svakoj porodici postoje pravila koja se moraju poštivati, ali kraljevska porodica se po tome itekako ističe. Zasigurno da im sve te rođenjem nametnute norme, poput načina odijevanja, sjedenja, prehrane, odlazaka u inozemstvo, utječu na karakter, a prema psiholozima, ovakvim discipliniranjem će imati bolje socijalne vještine, prijatelje i samopouzdanje.

No, postoje posebna pravila kojih se kraljevske mame moraju pridržavati, bez ustupaka. Dok cijeli svijet željno iščekuje da princ Harry i Meghan Markle predstave javnosti malenu Lilibeth Dianu, iako su ovim odugovlačenjem već prekršili neka od ovih pravila, ostaje da vidimo da li će se pridržavati ostalih kraljevskih načela.

Kraljica saznaje za rođenje prije svih

Prema protokolu, kraljica prva čuje vijest o prinovi u porodici, pa čak i prije baka i djedova novorođenčadi. Kada se rodio princ George, navodno je William svoju baku zvao putem kodiranog telefona, kako bi joj saopćio dobre vijesti. No, Kateina porodica bila je sljedeća na redu za novosti o novom članu.

Kraljevski prvjenci događaju se ubrzo nakon rođenja

Javnost vidi bebe samo nekoliko sati nakon njihovog rođenja, a majka mora izgledati besprijekorno.

Naprimjer, Kate Middleton našminkala se i nosila je visoke potpetice tokom debija princa Georgea 2013. Odjeća je također važna, a čini se da je tadašnja Kateina haljina s tačkicama bila omaž izgledu princeze Diane nakon što je rodila princa Williama. Također, ono što je važno napomenuti jeste da kraljevske majke nemaju širok izbor cipela koje mogu nositi. Naime, u obzir dolaze isključivo zatvorene cipele pa čak i ako su im stopala i članci natečeni nakon porođaja.

Dar

Darivanja za bebu su zabranjena

Iako ne postoji zvanična zabrana pripremanja darivanja za bebe, poznatije kao „babyshower“, takvo nešto nije uobičajena pojava u Velikoj Britaniji, a s druge strane, kako je porodica bogata, smatraju da bi bilo neprikladno imati i darivanje.

Postojale su spekulacije kako je Pippa, sestra Kate Middleton, organizirala darivanje za bebu prije rođenja princa Georgea. No, poklona za kraljevske bebe ne nedostaje.

Naprimjer, princeza Charlotte je za svoj prvi rođendan dobila poklone iz 64 različite zemlje.

20 babica pri porođaju

Tradicija da babice pomažu pri porođaju ide unazad sve do sedamnaestog stoljeća, kada su žene bile jedine koje su smjele biti u sobi. Međutim, danas nema stigme oko muških doktora, a tim različitih medicinskih specijalista zaista je impresivan, ponekad je uključeno više od 20 ljudi.

Spol djeteta mora se čuvati u tajnosti

Kraljevska porodica obično drži tajnu spola djeteta, kao i tačan termin. Postojala je iznimka kad su princ Harry i Meghan Markle u intervjuu najavili da očekuju djevojčicu, ali šira javnost upoznata je s majčinim zdravljem. Naprimjer, u službenoj najavi o trudnoći Kate Middleton spominje se njena jutarnja mučnina.

 Izbor imena je ograničen

Kralj George VI i princ George

U britanskoj kraljevskoj porodici uobičajeno je birati imena za novorođenčad na temelju vlastitog porodičnog stabla, a da pritom ne budu previše kreativni. Međutim, ako je dijete prilično daleko u liniji za krunu, roditelji imaju više slobode. Također, zanimljivo je napomenuti da plemići koriste formalne verzije imena jedni drugih kad su u javnosti, pa tako princ William zove Kate Middleton, Catherine.

Palača javlja rođenje bebe

Nakon što se rodi dijete, Buckinghamska palača na službenom štafelaju prikazuje zvaničnu izjavu koju su potpisali doktori iz Palače, a tu je i gradski glasnik koji ljudima govori detalje. Štaviše, poznate znamenitosti, kao što su London Eye, Tower Bridge itd., osvijetljene su plavom bojom kada se rodi dječak ili ružičastom ako je djevojčica.

Pozdravi oružjem

Pozdravi s oružjem tradicionalni su u Londonu nakon rođenja svakog princa ili princeze. Kad se rodila princeza Charlotte, u Hyde Parku zabilježen je 41 topovski metak. Uz to, vojnici su pucali u dvorce Cardiff, Hillsborough i Edinburgh.

Stroga pravila i protokoli

Svi članovi vladajuće britanske porodice moraju se pridržavati mnogih pravila i protokola, a djeca nisu iznimka. Kao takvi, moraju prisustvovati mnogim događajima, uključujući kraljevska vjenčanja, godišnju ceremoniju Trooping the Color, proslave rođendana svoje prabake… Kraljici Elizabethi II se čak i najmlađi članovi porodice poklanjaju.

Kumovi ne smiju biti iz uže porodice

Ovo pravilo je vrlo jednostavno, naime, kumovi ne bi smjeli biti iz uže porodice, a drugo, što ih je više, to je veselije. Dok većina ljudi ima samo dva kuma, princ George ih ima sedam, princeza Charlotte ima pet, a princ Louis šest poput svog oca princa Williama.

Posebne dekice

Ako ste primijetili da su dekice princa Louisa, princeze Charlotte i princa Georgea izgledale identično kao one kojima je princeza Diana umotala princa Williama, to je zato što praktički i jesu. Kada je riječ o kraljevskim bebama, važni su i najsitniji detalji. Naprimjer, vunene pokrivače u koje su djeca umotana tokom svojih debija izrađuje engleska kompanija „GHHurt & Son“, koja već duže od 100 godina proizvodi luksuzne pletene čipkaste šalove.

Ista odjeća na krštenju

Doslovno sva britanska kraljevska djeca nosila su istu haljinu na krštenju. Masivna čipkasta haljina je replika haljine za krštenje iz 1841. godine, koja je prvi put korištena na obredu najstarijeg djeteta kraljice Victorije. Princ Charles i William su čak nosili original, a nešto kasnije je sačuvana u kraljevskom arhivu te je 2008. napravljena njena replika za novorođene bebe.

Azra.

Danas objavljeno

Zvijezde „Seks i grada“ zbog novih fotografija trpe strašne uvrede

Vanja A

Udaje se Adrijana Lima?

Zeljka

Dvorci, kuće, automobili, pa čak i ostrvo – kako je Nikolas Kejdž spiskao bogatstvo

Zeljka

Ostavite komentar