4. Augusta 2019.

Štrbac: Još popisujem žrtve Oluje; Najgora je mržnja mladih Hrvata prema Srbima

Big Portal

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ističe da je i 24 godine od opercije “Oluja” najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima.

”Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da menja stvari”, rekao je Štrbac za RTS.

Štrbac kaže i da će se ispuniti cilj koji je zacrtao nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je rekao da ce se srpsko pitanje rešiti kada njihov udeo u ukupnom broju stanovnika bude manji od tri odsto.

“U Hrvatsku su se vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje imamo velikih problema”, navodi Štrbac.

“Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gde da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živeti od nečega”, napominje Štrbac.

Kako navodi Štrbac, obišao je izbegle Srbe po Evropi, Australiji, SAD.

“Većina bi se vratila u svoj zavicaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme. Hrvati su vrlo mudro, još početkom 90-tih smislili nacin bez oružja prisile Srbe da odu. Od Krajine pa do Prištine to je bila najduža izbeglicka kolona od Drugog svetskog rata”, istice Štrbac.

Na pitanje da li su zaboravljeni izbegli u “Oluji”, Štrbac podseća da se do pre četiri godine obeležavala samo u crkvama, a od tada se održavaju i državne manifestacije.

“Dosta se rešilo u poslednje vreme, iz Komesarijata za izbeglice kažu da još 17.000 ljudi ceka na stambeno zbrinjavanje”, navodi Štrbac.

Ukazuje da zadatak “Veritasa” još nije završen.

“Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, cak i kada imamo imena žrtava”, napominje Štrbac.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare