Strazbur odlučio: Nema zabrane sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti - BIGportal.ba
Region Vijesti

Strazbur odlučio: Nema zabrane sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda u vezi zabrane Zakona o slobodi veroispovesti.

Advokatska kancelarija je tražila da se zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, saopštila je Vlada Crne Gore.

Advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnela je 27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

“Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtev, o čemu je zvanično obaveštena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava”, navodi se u saopštenju Vlade.

Podsjećaju da je još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

“Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali ‘postojeću imovinu’ niti ‘legitimno očekivanje’ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtevali. Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi veroispovesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, navode iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore piše RTCG.

Izvor: RTCG, B92

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar