Stravično otkriće - stotine grobnica s telima dece ispod škole; Pomenut genocid - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stravično otkriće – stotine grobnica s telima dece ispod škole; Pomenut genocid

Kanadska starosedelačka organizacija objavila stravično otkriće o postojanju stotina neobeleženih grobnica na mestu nekadašnje rezidencijalne škole.

Federacija suverenih autohtonih naroda saopštila je u sredu da je broj novopronađenih neobeleženih grobnica najznačajniji do danas u Kanadi, a nije precizirano o kojim brojevima je reč, prenosi Rojters.

Organizacija je najavila da će na konferenciji za štampu danas objaviti stravično i šokantno otkriće o stotinama neobeleženih grobnica na mestu nekadašnje rezidencijalne škole u Saskačevanu.

Starosedelačka zajednica saopštila je ranije da je pronašla dokaze da je 215 dece sahranjeno na teritoriji škole u blizini grada Kamplupsa, u Britanskoj Kolumbij na zapadu Kanade, jednoj od mnogih takvih škola koje su osnovane da prisilno asimiluju starosedeoce.

Otkriće masovne grobnice s ostacima više od 200 starosedelačke dece, preminule u sistemu škola za prisilnu asimilaciju, potreslo je Kanadu i ponovo otvorilo pitanje kanadske problematične prošlosti prema starosedelačkom stanovništvu.

Između 1831. i 1996. godine, kanadski sistem rezidencijalnih škola prisilno je odvojio oko 150.000 autohtone dece od njihovih porodica.

Oni su bili neuhranjeni i fizički i seksualno zlostavljani, u onome što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala „kulturnim genocidom“.

Kanadska vlada uputila je izvinjenje zbog ovog sistema 2008. godine, a Rimokatolička crkva, koja je vodila većinu škola, nije se izvinila.

Danas objavljeno

Penzije u Srpskoj veće za četiri odsto

M.

Krim tehničari oslobođeni optužbi u predmetu “Dragičević”

M.

Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

M.

Ostavite komentar