Strategija "nula korone": Zbog samo tri slučaja zaraze, u karantinu dva miliona ljudi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Strategija “nula korone”: Zbog samo tri slučaja zaraze, u karantinu dva miliona ljudi

Sve više stručnjaka zauzima se da se takva startegija primijeni i u Evropi.

Dva miliona Novozelanđana započelo je u ponedjeljak trodnevni karantin u Aucklandu zbog samo tri slučaja koronavirusa.

Brzo i odlučno zatvaranje kako bi se život što prije vratio u normalu – to je strategija “nula covida” koju primjenjuju Azija i Okeanija. No je li to izvodljivo i u Evropi?

Tom strategijom želi se u nekoj regiji ili zemlji smanjiti cirkulaciju korona virusa na nulu strogim mjerama koje se uvode čim se zaraza pojavi. To se kombinuje s drastičnom kontrolom žarišta (testiranje, praćenje, izolacija). Istovremeno, normalan život može se nastaviti u područjima u kojima virusa nema.

Sve više stručnjaka zauzima se da se takva startegija primijeni i u Evropi.

“Za zemlje koje su je usvojile prednost je trostruka”, istaknuo je švajcarski epidemiolog Antoine Flahault, prenose agencije.

To su, na primjer, Novi Zeland, Australija, Kina, Tajvan i Vijetnam.

“Na zdravstvenom planu, oni su nesporni svjetski prvaci po malom broju umrlih po stanovniku, a na društvenom život se odvija normalno. Barovi, restorani, kulturne i sportske aktivnosti, škole i univerziteti normalno su otvoreni, a epidemiološke mjere gotovo i ne postoje”, objasnio je.

“Na ekonomskom planu, Tajvan i Kina bilježe pozitivan rast BDP-a”, dodao je Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje pri Univerzitetu u Ženevi.

On smatra da je strategija “nula covida” bolja od “strategije ublažavanja” koju provodi većina zemalja na Zapadu, što se zapravo odnosi na “organizovanje suživota s virusom između dva talasa”.

“Suživot s virusom znači šta? Sadašnja situacija nije prihvatljiva, dugoročno previše je nejasnoća”, kazao je Martin McKee, profesor javnog zdravlja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine.

“Uzalud se pokušava epidemiju staviti pod kontrolu, neprestano dolaze novi talas i nova zatvaranja i niko ne može ništa isplanirati, putovanje na odmor, vjenčanje ili ulaganje u otvaranje restorana”, rekao je.

“I što više virus cirkulira, češće su mutacije. Ne možemo dalje tako s trećim, četvrtim, petim, dvadesetim talasom”, rekao je McKee, koji je uvjeren da je “nula covida jedina alternativa”.

No može li se tu strategiju prenijeti s jednog kraja svijeta na drugi?

“To bi bilo teže u Evropi”, smatra australski stručnjak Archie Clements, epidemiolog na Univerziteta Curtin u Perthu.

“Više je razloga za to. Ondje je veća mobilnost, veća gustoća stanovništva u gradovima i činjenica da je Evropa važno odredište za putovanja”, rekao je.

(Agencije)

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar