Strašni prizori iz bivše prijestonice terorista: Raka kao Drezden 1945. - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Strašni prizori iz bivše prijestonice terorista: Raka kao Drezden 1945.

Kip pšenice – simbol Rake, one kakva je bila prije rata. Poljoprivrednu prijestonicu Sirije, gdje danas na poljima raste korov, a ogromni silosi stoje pusti, opljačkali su teroristi. Ulica za ulicom – uništene kuće, 80 odsto Rake je u ruševinama.

“Kada gledaš Raku, tačnije ono što je od nje ostalo, sjećamo se fotografije Drezdena iz 1945. godine. Kao on tada, tako i Raka danas – jednostavno su zbrisani sa lica zemlje”, navodi dopisnik televizije “Zvezda” Pavel Revnjev.

Ponegkke se vide pijace, ali samo sa voćem i povrćem. Hrane nema dovoljno.

Opasno je zaustavljati se, jer je Raka dugo vremena bila prijestonica terorističke organizacije ISIL. Novinari ovdje skidaju znake raspoznavanja, jer i dalje ima mnogo terorista i za novinarima je raspisana velika nagrada. Tokom snimanja brzo menjaju svoje pozicije. I to bez obzira što je antiteroristička koalicija na čelu sa SAD objavila da je grad u potpunosti oslobođen.

Nakon nepreciznih vazdušnih napada cijeli kvartovi su uništeni, na 1.000 ubijenih terorista, poginulo je 13.000 civila. Koalicija uopšte nije birala mete, govore lokalni stanovnici. Bombardovane su bolnice, stambene zgrade.

U tim rejonima treba biti posebno oprezan. Tu ima još mnogo neeksplodiranih bombi. Teritorija pod miniranim ruševinama meri se na kvadratne kilometre.

Koalicija u suštini nije oslobodila grad od terorista. Militanti su napustili svoje pozicije sa oružjem u rukama, a zatim su se mnogi vratili. Oni su aktivni, posebno noću, ali ni danju nije bezbjedno.

Od 13.000 poginulih civila, SAD su priznale samo 1.800. Ove cifre nisu ni konačne, pod uništenim kućama je ostalo još na stotine poginulih.

Američka koalicija je obećala da će i deminirati i obnoviti grad. Dvije godine je prošlo, a ništa se nije promijenilo. Ovde sada polažu nadu u Rusiju. Ruska vojska je već dopremila humanitarnu pomoć u Raku, dok se sada razmatra mogućnost organizovanja radova deminera i vojnih ljekara.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar