Strani radnici u velikom broju napštaju Britaniju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Strani radnici u velikom broju napštaju Britaniju

Strani radnici napuštaju Britaniju najbržim tempom od Drugog svjetskog rata, predstavljajući izazov za ekonomiju koju su Bregzit i koronavirus već uzdrmali

Samo je London tokom prošle godine izgubio 700.000 ljudi, pokazuju nedavna istraživanja.

– Rizik je da se ljudi ne vrate, tako da imamo nedostatak veština i radne snage, a trajno gubimo deo proizvodnje, rasta i prihoda od poreza – rekao je Džonatan Portes, profesor ekonomije na King’s College u Londonu.

On procenjuje da je više od milion stranih radnika već otišlo.

– S obzirom na to da su migracije pokretale ekonomski rast, posebno u Londonu, to bi mogle biti loše vesti – dodao je.

Kancelar državne blagajne Riši Sunak i Kancelarija za budžetsku odgovornost suočiće se sa nekim od tih realnosti ove godine, a možda i u budžetu već 3. marta.

Za Trezor, na kraju, manji broj migranata znači manje ekonomske proizvodnje i poreskih prihoda za plaćanje ogromnih akumuliranih dugova kako bi se ljudima i preduzećima pomoglo da se izbore sa Covid-19.

Zaokret migracionih tokova preoblikovao bi politiku imigracije nakon decenije vladinih napora da ograniči pristigli broj. Dugoročno gledano, to bi takođe moglo pogoršati demografski problem koji Ujedinjeno Kraljevstvo deli sa zemljama od Nemačke do Japana: kako sprečiti i suočiti se sa brzim starenjem stanovništva.

Teoretski scenario u kojem se broj stanovnika smanjuje, umesto da raste za oko 100.000 godišnje, mogao bi UK koštati oko jedan odsto proizvodnje nakon pet godina. To bi podiglo budžetski deficit za 0,7% bruto domaćeg proizvoda, na osnovu osnovnog pravila koje koristi OBR, britanski fiskalni nadzornik.

Izvor: Kamatica

Danas objavljeno

Majli Sajrus se opet ne odvaja od pune čaše

Vanja A

“Ukleti 15. april”: Dan kada su “otišli” Linkoln, Notr Dam, Titanik…

Vanja A

40 godina “Pobesnelog Maksa”: Junaci, nekad i sad

Vanja A

Ostavite komentar