Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer zatražili su da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu, analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH.

Usaopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su u današnjem razgovoru Ajhorstove i Palmera sa članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva učestvovali i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler i šef Misije OEBS u BiH Ketlin Kavalek.

Predloženi tekst izmjena koji je dostavljen članovima Radne grupe predstavlja, kako je danas rečeno, dokument u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje.

U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i evrointegracijama.

Konstatovano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je neophodno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim, kao i da se izbroji svaki glas birača.

Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima, a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora.

Izraženo je i opredjeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i prije raspisivanja opštih izbora.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar