22. Jula 2019.

Štrajk radnika u institucijama BiH?

Big Portal

Ukoliko Savjet ministara BiH sutra ne održi sjednicu i ne usvoji Odluku o privremenom finsiranju, na osnovu koje će biti isplaćene plate za tekući mjesec, zaposleni u zajedničkim institucijama BiH najavljuju štrajk.

Sindikat zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH već je preduzeo mjere i aktivnosti za pokretanje štajka. Ako se ne održi sjednica Savjeta ministara i ne usvoji Odluka o privremenom finasiranju, upitne su isplate plata, naknada i doprinosa za više od dvadeset hiljada radnika. Iz Sindikata ističu da, za razliku od imenovanih i izabranih funkcionera, odnosno poslanika i ministara, oni na posao dolaze svaki dan i obavljaju svoje dužnosti. Pritom, javnost ima pogrešnu sliku i kada je riječ o iznosu njihovih plata.

Najniže plate u zajedničkim institucijama BiH imaju policijski službenici, njih nešto više od četiri hiljade, te oko deset hiljada pripadnka Oružanih snaga. Ukoliko Savjet ministara ne usvoji Odluku o privremenom finansiranju, bez mjesečnih primanja će ostati i porodice vojnika koji su u mirovnim misijama, a upitne su i intervencije i pomoć stanovništvu u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić zaposlenima u zajedničkim institucijama BiH preporučuje da od onih koji radi ličnog interesa blokiraju rad institucija traže kupone za vitalni nacionalni interes. Sa tim kuponima, kaže Cenićeva, neka idu u banku da plate kredite, u market da kupe hranu te na šalter da plate struju i ostale komunalije.

Vitalni nacionalni interes, dodaje Cenićeva, treba da bude taj da svi zaposleni imaju plate od kojih mogu da žive i da se pokreću projekti koji će ojačati ekonomiju. HDZ, koji je u vlasti i danas na svim nivoima u BiH, vitalni interes Hrvata trebalo je da zaštiti štiteći mostarski „Aluminij“, a ne blokadom institucija, smatra Cenićeva i poručuje da svi koji blokiraju rad institucija blokiraju plate i pripadnicima svog naroda i svojim potencijalnim glasačima.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare