Štrajk radnika širom Grčke – demonstracije blokirale javni i pomorski saobraćaj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Štrajk radnika širom Grčke – demonstracije blokirale javni i pomorski saobraćaj

Radnici širom Grčke počeli su štrajk, nezadovoljni najavljenim izmenama zakona o radu. Okupili su se na protestima u Atini, Solunu i drugim gradovima, a demonstracije su blokirale javni i pomorski saobraćaj.

Grčki radnici počeli su jednodnevni štrajk u znak protesta protiv vladinih planova da usvoji izmene zakone o radu.

Protestne šetnje koje su organizovali najveći sindikati u privatnom i javnom sektoru blokirale su javni prevoz, a trajekte zadržali u lukama.

“Neće proći”, “Zakon protiv rada mora biti bačen u smeće” – poručuju sindikati.

Sindikati strahuju da će novi propisi ugroziti prava radnika i omogućiti firmama da na “mala vrata” uvedu duže radno vreme.

Tvrde da vlada nastoji da produži radni dan sa osam na 10 sati, da ukine petodnevnu radnu nedelju i kolektivne ugovore, kao i da oteža pozivanje na štrajk.

Levičarska stranka Siriza ocenila je da je nacrt zakona “monstruozan”. “Neće nas vratiti u 19. vek”, poručuju iz Sirize.

Sa druge strane, najavljujući predlog zakona prošlog meseca, konzervativna vlada premijera Kirjakosa Micotakisa saopštila je da će nove mere modernizovati “zastarele” zakone, koji su doneti pre nekoliko decenija, pre vremena interneta, kada je većina radnika ulazila u svoje kancelarije i fabrike u isto vreme.

Smatraju da će promene doneti više fleksibilnosti i pomoći u rešavanju problema neplaćenog prekovremenog rada i rada na crno.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar