Strah od novog zatvaranja širom Evrope zbog virusa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Strah od novog zatvaranja širom Evrope zbog virusa

Cijene nafte zabilježile su juče najveći pad u posljednjih sedam nedjelja, pošto su se investitori razbježali sa tržišta jer mutirani virus kovid-19, koji je otkriven u Velikoj Britaniji, prijeti još većim zatvaranjima širom Evrope.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte Brent srušila se ispod 50 dolara za barel, pri čemu je u jednom trenutku tokom trgovanja potonula za skoro šest procenata, javlja “Blumberg”.

Više od 16 miliona Britanaca sada je primorano da ostane kod kuće nakon što je u Londonu i na jugoistoku Engleske na snagu stupilo potpuno zaključavanje. Neke evropske zemlje su istovremeno obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom, a Francuska je zaustavila kargo transport do Engleske na 48 sati.

To je podgrijalo strahovanja da bi novi talas ograničenja kretanja mogao da bude uveden u cijelom regionu, što bi se negativno odrazilo na oporavak globalne potrošnje “crnog zlata”. Jači dolar je takođe smanjio atraktivnost robe kao što je nafta, čija se vrijednost izražava u američkoj valuti.

Cijena Brenta za februarske isporuke pala je za 4,9 procenta, na 49,68 dolara za barel na trgovanju u Londonu, nakon što je u petak zaključena u plusu od 1,5 odsto.

Obim trgovanja Brentom, koji važi za globalnu referencu na tržištu nafte, bio je na dnevnom nivou više nego dvostruko veći od prosjeka za ovo doba godine u posljednjih 10 dana.

Američka WTI nafta za januarsku isporuku, čije ugovaranje ističe danas, stropoštala se za 5,1 odsto, na 46,59 dolara za barel.

Grupa OPEK+ će brže reagovati na promjene i zauzeti pragmatičniji pristup prema dešavanjima na tržištu nafte zahvaljujući ubrzanju rasporeda svojih mjesečnih sastanaka, saopštile su Rusija i Saudijska Arabija tokom vikenda. Ova grupacija će već 4. januara razmatrati da li u sadašnjim tržišnim okolnostima treba da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, kako je ranije najavila, navodi njujorška agencija.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar