STRAH OD NASILJA NA SKUPU Njemačka razmatra zabranu protesta ispred saveznog parlamenta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

STRAH OD NASILJA NA SKUPU Njemačka razmatra zabranu protesta ispred saveznog parlamenta

Njemački bezbjednosni zvaničnici razmatraju zabranu protesta zbog restriktivnih mjera protiv korona virusa koji treba sutra da održe ispred saveznog parlamenta, iz straha da bi skup mogao da bude nasilan.

Eventualna zabrana dolazi usred zabrinutosti da bi ekstremističke grupe mogle da pokušaju da iskoriste skup za napad na Bundestag, kao što su neuspješno pokušali na izvedu juriš na zgradu parlamenta tokom sličnih demonstracija u avgustu, preneo je AP.

Na osnovu mejla koji je parlamentarni bezbjednosni zvaničnik poslao danas njemačkim poslanicima, procjena rizika od strane berlinske državne policije jeste da se očekuju napadi na zgradu Bundestaga i na ljude ako se protest održi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, uz saglasnost predsjednika Bundestaga, vjerovatno odbiti da dozvoli održavanje protesta u posebno određenoj zoni oko zgrade parlamenta, naveo je zvaničnik Frank Grusendorf u mejlu, u koji je imala uvid američka novinska agencija.

On je u mejlu naveo da će biti dozvoljeni skupovi van posebnog sigurnosnog perimetra oko parlamenta.

Poslanici bi sutra trebalo da glasaju o zakonu koji će pružiti pravnu osnovu za pravila o socijalnoj distanci, zahtjevima za nošenje maski na javnim mjestima i zatvaranju prodavnica.

Danas objavljeno

U sudaru kod Cazina poginuo mladić

M.

Dvije osobe preminule, 13 novooboljelih u RS

M.

Kremlj otkrio kako će teći samit Putina i Bajdena

M.

Ostavite komentar