20. Januara 2021.

Strah od napada iznutra sve veći: Nastavljeno sa proverama pripadnika Nacionalne garde, 12 izbačeno

Big Portal

To je učinjeno nakon što je utvđeno da su povezani sa desničarskim ekstremističkim grupama ili da su objavljivali ekstremističke stavove na internetu, navodi agencija AP pozivajući se na dvoje neimenovanih zvaničnika koji su naveli da nije postojala pretnja po Bajdena.

Neimenovani zvanicnici, pripadnici obaveštajne službe i vojske upoznati sa situacijom, nisu naveli o kojim ekstremistickim grupama je rec niti u kojoj su jedinici pripadnici Nacionalne garde služili.

Kako prenosi Glas Amerike, Federalni istražni biro (FBI), pred Bajdenovu inauguraciju zakazanu za sutra sprovodi bezbednosnu proveru 25.000 pripadnika Nacionalne garde poslatih u Vašington kako bi se obezbedio taj dogadaj, usred zabrinutosti zbog potencijalnog napada insajdera.

Sekretar vojske Rajan Mekarti rekao je agenciji AP da on i drugi lideri nisu videli dokaze o bilo kakvim pretnjama i da do sada provera nije otkrila nijedno sporno pitanje medu pripadnicima garde.

“Neprekidno prolazimo kroz proces i bavimo se drugim, trecim pogledom na svakog pojedinca koji je dodeljen ovoj operaciji”, rekao je Mekarti.

On je rekao da postoje obaveštajni izveštaji koji sugerišu da spoljne grupe organizuju oružane skupove uoči Dana inauguracije.

Bezbednost je u još većem fokusu nego inace usled toga što se inauguracija dogada dve nedelje nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa napale americki Kapitol.

Neposredno podrucje oko Kapitola je virtualno oružano utvrdenje, sa barijerama i bodljivakovm žicom koji ograduju prostor.

Vlasti su takode zatvorile Nacionalni mol, kao i puteve i stanice metroa u većem delu centra Vašingtona.

Mostovi u gradu iz države Virdžinije takode se zatvaraju.

Hiljade trupa Nacionalne garde i policajaca rasporedeni su širom podrucja kako bi se zaštitili od daljeg nasilja.

Uprkos povišenoj zabrinutosti zbog bezbednosti, Bajden planira da nastavi ceremoniju inauguracije na njenom tradicionalnom mestu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare