25. Jula 2021.

Stounhendž – upozorenje Uneska, kulturna baština u opasnosti

Big Portal

Spomenik je dobio status „baštine u opasnosti“. Uneskov ogranak za kulturno nasleđe saopštio je britanskom ministarstvu da bi se ovaj spomenik iz doba neolita uskoro mogao naći na njihovoj listi baštine „u opasnosti“ ako se pored njega izgradi tunel vredan 1,7 milijardi funti.

Unesko će posvetiti poseban fokus i na ostale lokalitete, a ima ih 31 na popisu Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Vestminstersku palatu i vrtove Kev.

Među ostalim lokacijama za koje se očekuje da će biti pod većim lupom Unesko-a, spadaju Stounhendž, Edinburg, Londonski toranj i istorijsko rudarsko područje Kornvala.
Kris Blendford, predsednik Svetske baštine u Velikoj Britaniji istakao je da je potrebno da postoji svest vlasti o važnosti Uneskovih mesta, svrstanih u red međunarodnih dragulja.

„To su mesta od međunarodnog značaja i ona su najbolje od najboljeg iz naših kulturnih baština. U trenutku kada smo van EU i želimo da nas ozbiljno shvate na međunarodnom nivou, zašto ne bismo iskoristili ovu neverovatnu imovinu od tolikog značaja da nam pomognemo u tome“, rekao je Blendford.

Šefovi Uneska kritikovali su vladu Velike Britanije zbog toga što nije „ispunila svoje obaveze” da zaštiti viktorijansko priobalje Liverpula koje je izgubilo status svetske baštine i optužile su godine razvoja za „nepovratan gubitak“ njegove istorijske vrednosti.

Sekretar za saobraćaj Grant Saps dao je zeleno svetlo za radove u novembru, uprkos upozorenjima Unesko-a da će imati „negativan uticaj” na istorijsku vrednost područja.
Očekuje se da će viši sud u roku od nekoliko sedmica odlučiti da li će se projekat izgradnje tunela nastaviti, posle sudske revizije.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare