Stopa smrtnosti od virusa zavisi od stanja u zdravstvu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stopa smrtnosti od virusa zavisi od stanja u zdravstvu

Broj oboljelih od virusa korona se u svijetu konstantno povećava, kao i broj umrlih.

Iako je COVID 19 prvi put registrovan u Kini, pojedine zemlje su vrlo brzo prestigle taj broj oboljelih, kao što je to slučaj u Sjedinjem Američkim Državama koje za svega nekoliko dana imaju skoro četiri puta veći broj registrovanih slučajeva zaraze. Ali SAD nemaju visoku stopu smrtnosti, poput Italije i Španije.

Stručnjaci objašnjavaju da su pojedine zemlje potpuno nespremno dočekale kompletnu situaciju sa COVID – om 19. Zdravstveni sistemi su im urušeni, što je rezultovalo visokom stopom smrtnosti, poručuje virusolog Miroslav Petković i dodaje:

“Mora se reći da stopa smrtnosti apsolutno ne zavisi od samog virusa, već od zdravstvenog sistema, odnosno kapaciteta intenzivne njege i već toliko pominjanih respiratora, odnosno koliko ih imaju na raspolaganju”.

Epidemija se javlja u žarištima, odnosno po klasterima.

-Tamo gdje odgovor institucija, ali i pojedinaca, nije bio odgovarajući došlo je do potpunog kolapsa, tvrdi Miroslav Petković.

Te stope smrtnosti su kada se sve sumira, jako visoke.

-Karakteristično je da su zahvaćena gusta naselja. Na sve to je puno uticao i sam odgovor pojedinca, kulturološke i neke socijalne karakteristike, koliko se ozbiljno shvatila ta epidemija”, kazao je Petković, navodeći da se nijedno društvo nije spremalo za ovakav vid katastrofe, i takve izvanredne prilike.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava razliku u stopi smrtnosti nizom faktora. Važnu ulogu ima i to ko će biti testiran, ali i kakva je starosna struktura zemlje. Jako je bitno koja je brzina širenja epidemija, te medicinska njega u odnosu na širenje zaraze.

BN TV

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar