Stopa smrtnosti od korone u BiH manja od prosjeka EU, ali najgora u regiji - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Stopa smrtnosti od korone u BiH manja od prosjeka EU, ali najgora u regiji

Prema podacima koje je sakupila ugledna njemačka kompanija za obradu statističkih podataka Statista, stopa smrtnosti u zemljama Evropskog ekonomskog prostora je 18,74 na 100.000 stanovnika. Ovaj broj je znatno veći od stope smrtnosti u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče podataka za zemlje Evropske unije, ta stopa nije pretjerano drugačija i iznosi 18,59.

Naime, ukoliko koristeći podatke Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine uporedimo s ukupnim brojem stanovnika u našoj zemlji kako bismo dobili stopu smrtnosti na 100.000 stanovnika, dobićemo broj 8,4.

Drugim riječima, na svakih 100.000 stanovnika u BiH, od marta 2020. godine dogodilo se osam smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s korona virusom.

Prilikom računanja koristili smo procjenu broja stanovnika Agencije za statistiku BiH za godinu 2018., a koja iznosi 3.496.000, te zvanični broj umrlih sa danom 27.7. u 12 sati – 294.

Ovom stopom, a poredeći je s podacima agencije Statista, Bosna i Hercegovina je među zemljama Evrope s najnižom stopom smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s pandemijom.

Bosna i Hercegovina je tako prema podacima agencije Statista od 26. jula u rangu s Austrijom, Mađarskom i Finskom, odnosno zemljama koje imaju između 6 i 10 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Zanimljivo je da BiH ima manju stopu od Njemačke i Danske.

Takođe, BiH ima manju stopu od Belgije, koja ima najgoru stopu među državama Evropskog ekonomskog područja, a koje čine zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Norveška, Lihtenštajn i Island.

Među drugim državama koje imaju veću stopu smrtnosti od BiH su Velika Britanija, Španija, Italija, Švedska, Francuska, Irska, Holandija, Luksemburg i Portugal. Manju stopu smrtnosti imaju, između ostalih, Slovenija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Češka i Slovačka koja ima ubjedljivo najmanju stopu smrtnosti.

Što se tiče drugi susjednih zemalja, koristeći zvanične procjene stanovništva u Srbiji i Crnoj Gori, te računajući sa zvaničnim podacima o broju umrlih na datum 26.7. dolazimo do podatka da je stopa smrtnosti u tim državama 7,62 za Srbiju i 6,91 za Crnu Goru.

Tako možemo zaključiti da je Bosna i Hercegovina, iako ispred mnogih zapadnoevropskih zemalja kada je u pitanju visina stope smrtnosti, ipak na začelju kada se u obzir uzme regija Zapadnog Balkana.

Zašto je stopa važna? Za razliku od stvarnog broja smrtnih slučajeva koji variraju po mnogim faktorima, a posebno zbog razlike u veličinama država i broju njihovog stanovništva, stopa smrtnosti na presjeku od 100.000 stanovnika daje preciznu uporedbu predstavljajući sve države jednakima.

Treba istaći da slučajevi smrti nisu garantovano uzrokovani koronav irusom te se oni tretiraju kao “povezani s korona virusom”, što je standard od početka pandemije do danas.

Iako je broj umrlih važan, ne treba zaboraviti da sam broj zaraženih, bez obzira na ishod, najviše i najznačajnije utiče na cjelokupni zdravstveni sistem, a najgori scenarij jeste veliki rast broja zaraženih u kratkom vremenskom roku, što za posljedicu ima opterećenje zdravstvenog sistema, što se pokazalo kao jedan od najvećih problema tokom pandemije.

(Klix)

Danas objavljeno

“Menja se energetska mapa Evrope”

M.

Uhapšene dvije osobe koje se dovode u vezu sa smrću muškarca u Bijeljini

M.

Pogledajte kako ispravno glasati na izborima

M.

Ostavite komentar