Stop za zid - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stop za zid

Predsednik SAD Džozef Bajden ukinuo je dekret svog prethodnika Donalda Trampa, koji je proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom.

Trampu je taj dekret trebalo kako bi obezbedio finansiranje izgradnje zida.

U pismu koje je juče upućeno predsednici Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Bajden je obavestio Kongres da je Trampova odluka bila “neopravdana” i da se novac poreskih obveznika više neće trošiti na taj zid, preneo je Asošijejted pres.

Pismo Kongresu predstavljalo je samo formalnost, jer je Bajden već naredio da se obustave radovi na zidu prema Meksiku, dodaje AP.

Inače, Tramp je 2019. godine, da bi zaobišao Kongres koji mu nije odobrio sredstva za izgradnju zida, proglasio vanredno stanje na južnoj granici i na taj način uzeo novac iz vojnog budžeta.

Kada je Tramp u januaru 2017. ušao u Belu kuću, na granici sa Meksikom već su postojale različite vrste ograda u dužini od 1.000 kilometara.

Tokom njegovog mandata SAD su završile podizanje zida u dužini od više od 720 kilometara na granici dugoj 3.145 kilometara.

U četvorogodišnjem Trampovom mandatu, kako navodi Bi-Bi-Si, za izgradnju zida na granici sa Meksikom potrošeno je oko 25 milijardi dolara.

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar