Budući da se krije u mnogo namirnica koje su deo svakodnevne ishrane, natrijum često unesemo u organizam u prevelikim količinama, a ova supstanca je karakteristična po tome što zadržava vodu. Kalijum, s druge strane, može onemogućiti negativan uticaj natrijuma. Održavanje balansa kalijuma i natrijuma u organizmu pomaže nam da količina vode u našem telu bude u optimalnoj ravnoteži.
Ukoliko je nadutost posledica preslane večere, preporučujemo da uobičajenom doručku obavezno dodate i bananu, koja je bogata kalijumom, piše portal Stvar ukusa.
Beli luk i sveži origano
Kod nekih ljudi je nadutost izazvana infekcijom ili prevelikom količinom loših bakterija u crevima. Te bakterije obožavaju šećer, zbog čega bi trebalo da ga unosite što manje. Sa druge strane, poželjno je da u ishranu uključite antimikrobne namirnice, koje će ubiti loše bakterije.
Alternative mlečnim proizvodima
Umesto mleka ponekad pijte kefir ili nezaslađeno bademovo mleko. Mnogi ljudi su naduti ili imaju problema sa gasovima nakon konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda, jer njihova creva ne proizvode dovoljno enzima koji je potreban da se svari laktoza.
Probajte da umesto mleka neko vreme koristite kefir ili bademovo mleko i vidite da li ćete biti manje naduti.
Povrće i voće
Nutricionistkinja savetuje da nedeljno unosite 20-30 različitih vrsta voća i povrća. Što više raznolikog povrća i voća znači da ćete uneti i više vlakana koja su potrebna zdravim bakterijama u crevima, što znači i manje loših bakterija i manje nadutosti.
Jabukovo sirće, vinsko sirće, maslinovo ulje
Jabukovo sirće već je “superstar” među namirnicama, ali zapravo možete da pomešate bilo koje sirće sa maslinovim uljem i dodate salati, kako bi se smanjila kiselina, a poboljšalo varenje i smanjila nadutost.
I vinsko sirće je takođe sjajno u borbi protiv nadutosti jer sadrži polifenole, kojima se hrane dobre bakterije u crevima. Što je više dobrih bakterija u crevima, to su manje šanse za nadutost. Ove polifenole sadrži i maslinovo ulje.