Stoltenberg: Rusija će platiti visoku cijenu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stoltenberg: Rusija će platiti visoku cijenu

NATO ima mnoštvo opcija ako Rusija upotrijebi silu protiv Ukrajine, uključujući ekonomske, finansijske i političke mjere, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Imamo širok spektar opcija kako bismo osigurali da Rusija bude suočena sa ozbiljnim posljedicama ako ponovo upotrijebi silu protiv nezavisne suverene nacije, Ukrajine”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Rigi nakon sastanka ministara spoljnih poslova iz zemalja članica NATO, a prenosi agencija Rojters.

Ako bude koristila silu protiv susjedne Ukrajine, Rusija će, prema njegovim riječima, platiti visoku cijenu kroz sankcije i druge mjere Zapada.

“Svi smo vrlo jasno stavili do znanja da će to biti visoka cijena i sankcije su jedna od opcija”, izjavio je Stoltenberg.

“Mislim da je sasvim očigledno i da Rusija već zna da će platiti višu cijenu”, dodao je on.

Stoltenberg je rekao i da podrška NATO teritorijalnom integritetu Ukrajine “ostaje nepokolebljiva”, nazvavši Kijev “bliskim i visoko cijenjenim partnerom”.

“Zabrinjavajući razvoj situacije na zapadnom Balkanu”
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se region zapadnog Balkana nedavno suočio sa porastom tenzija.

“Zapadni Balkan je srce Evrope. To je važan region za NATO i Evropsku uniju. Prisustvujemo zabrinjavajućem razvoju situacije. Brine nas retorika podjele u Bosni i Hercegovini, a i dalje postoje tenzije između Beograda i Prištine”, ocijenio je Stoltenberg na sastanku ministara NATO u letonskoj Rigi.

On je dodao da “reforme stagniraju, a strani akteri su povećali svoj maligni uticaj”.

“U isto vrijeme, ne možemo da zaboravimo da smo mnogo toga uradili od devedesetih do danas. Okončani smo brutalne ratove, a neke države u regionu su se učlanile u Evropsku uniju i NATO. NATO i EU rade zajedno za dobrobit regiona, posebno na Kosovu i u BiH”, naveo je Stoltenberg.

Danas objavljeno

NOVA PREVARA U BANJALUCI: Obećao 300.000 evra, pa od vlasnika firme uzeo 60.000 KM

M.

U Srpskoj preminulo 16 osoba, novozaraženih 573

M.

U FBiH 1.839 novozaraženih osoba

M.

Ostavite komentar