Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da dijalog sa Rusijom više ne funkcioniše i da se Ukrajina mora pomoći PVO sistemima.

Podvukao je da su neophodni kontakti sa Rusijom na nivou vojski kako bi se smanjili rizici incidenata, a u slučaju da oni nastanu, ne treba im dozvoliti da se otmu kontroli. Prema njegovim rečima, takođe je potrebno uspostaviti kontakte i kontrolu naoružanja.

“U ime NATO-a mogu da kažem da smo se godinama trudili da izgradimo konstruktivne odnose sa Rusijom i da vodimo konstruktivni dijalog. Rusija se udaljila od tog dijaloga. Ne postoje nikakve moguc´nosti da se nastavi sadržajan dijalog, koji smo pokušavali da izgradimo godinama. Institucionalni dijalog, koji smo pokušali da izgradimo u cilju jačanja Saveta Rusija-NATO, ne radi u uslovima koje danas imamo”, rekao je Stoltenberg nastupajuc´i na forumu ministara inostranih poslova zemalja NATO-a u Rumuniji.

Stoltenberg je podvukao da je važno da ukrajinska vojska bude i u stanju da koristi sisteme za odbranu koje dobija, pa je bitno isporučiti sve više delove i municiju.

“Ne radi se samo o nagomilavanju oružja, već o tome da ga mogu koristiti za obaranje ruskih raketa. Možemo očekivati dalje napade, jer Putin doživljava neuspeh na ratnom polju. Povlačenje ruskih snaga je znak slabosti, pokazuje da gube, ali na to odgovaraju napadima na gradove i civilnu infrastrukturu”, kazao je Stoltenberg.

Istakao je da Rusija želi da poveća patnju i nivo brutalnosti, koji je, smatra, neviđen od Drugog svetskog rata.

On je preneo da NATO vidi da Rusiji nestaje municija, da je krenula u potragu za naoružanjem i municijom i to zatražila od Irana.

“Nijedna zemlja ne treba da podržava ilegalni rat Rusije. Niko, pa ni Iran, ne treba da im isporučuje rakete ili bilo šta drugo”, objasnio je Stoltenberg.

Rekao je da očekuje da ministri spoljnih poslova na konferenciji ponove stav da je NATO otvoren za nove članice. Tu otvorenost, kazao je, NATO je dokazao prijemom Severne Makedonije i Crne Gore, kao i spremnosti da primi Finsku i Švedsku.

Moskva je više puta naglašavala da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je ranije podvukao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka nec´e doprineti vec´oj bezbednosti u Evropi.

U Ministarstvu inostranih poslova su izjavili da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om na ravnopravnoj osnovi, pritom bi Zapad trebalo da odustane od militarizacije kontinenta.

Danas objavljeno

Skupština Srbije prihvatila Izvještaj o pregovorima sa Prištinom

M.

Novi napad Albanaca: Srpski mladić na KiM izboden nožem

Vanja A

Norveški “Nasmasi” nemoćni pod naletom ruske avijacije

Vanja A

Ostavite komentar