28. Januara 2022.

Stoltenberg: Radimo na političkom rješenju sa Rusijom

Big Portal

“Trenutno ne znamo šta su planovi Rusije. NATO je odlučan da se angažuje na političkom dijalogu, ali, istovremeno, mi smo spremni da odgovorimo ako Rusija izabere oružani konflikt. Spremni samo za obe opcije. Radmo naporno na najboljem mirnom i političkom rešenju, ali se spremamo i za najgore, a to je upotreba sile od strane Rusije prema Ukrajini”, poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je tokom današnje video-konfrencije u organizaciji Atlantskog Saveta naveo da je “NATO 2014. godine nakon aneksije Krima, po prvi put u svojoj istoriji”, rasporedio vojne snage u istočnim delovima Alijanse odnosno u Baltičkim zemljama i Poljskoj.

Generalni sekretar NATO-a dodaje da Alijansa nadzire vazdušni prostor u obalsti Crnog mora, da ima sve veće prisustvo mornarice u regionu i oko 40.000 vojnika u okviru snaga za odgovore od kojih je 5.000 spremno za brzo reagovanje.

On navodi da će saveznici doneti “političku odluku” da li je potrebno dalje povećati prisustvo Alijanse na Istoku ili ga proširiti na region Crnog mora.

Snage NATO-a za brze odgovore su trenutno pod rukovodstvom Franuske, a Jens Stoltenberg ocenjuje da će Pariz znati da se angažuju u eventualnim “kofliktnim i izazovnim” situacijama.

“Imam poveranja u to da će Francuska i drugi saveznici biti spemni za raspoređivanje trupa u slučaju potrebe. Istovremeno, mi idemo i diplomatskim putem jer najbolje rešenje bi bilo da se spreči bilo kakva intervencija u Ukrajini”, zaključio je Stoltenberg.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare