26. Januara 2022.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

Big Portal

Tokom onlajn konferencije za novinare koja je prenošena uživo na sajtu NATO, Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Bjelorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susjednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

NATO smatra da sve nesuglasice i sporna pitanja moraju biti rješavani dijalogom i diplomatskim pristupom, a ne kroz primjenu sile ili pretnju primjenom sile, poručio je Stoltenberg.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom prijedlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

  • Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbijedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rješavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbjednosti iza kojih svi stojimo – rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gdje su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

  • Samo ukoliko se svi budu angažovali na ovim pricipima moćićemo da obezbijedimo bezbjednost za sve – rekao je Stoltenberg i istakao da je NATO odbrambena organizacija koja neće prihvatiti uhgrožavanje bezbjednosti bilo koje od svojih članica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare