Stoltenberg: NATO najjači, ali ima pretnji, to je Rusija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stoltenberg: NATO najjači, ali ima pretnji, to je Rusija

U prvom obraćanju jednog generalnog sekretara NATO-a američkom Kongresu, čelnik vojne alijanse Jens Stoltenberg izjavio da unutar NATO postoje neslaganja.

On je ujedno pozvao na povećanje odbrambenog budžeta NATO-a kako bi bolje izlazio na kraj s globalnim izazovima, kao što je Rusija. “Moramo biti iskreni. Postavljaju se pitanja sa obe strane Atlantika o snazi našeg partnertsva. I, da, postoje razmimoilaženja”, kazao je Stoltenberg, prenosi AP.

Međutim, kako je naveo, otvorene diskusije i različite tačke gledišta nisu znakovi slabosti, već suprotno.

“To je znak snage. Tako da ne treba da budemo iznenađeni kada spoznamo različitosti između naših zemalja (članica). Danas imamo neslaganja o pitanjima kao što su trgovina, energija, klimatske promene i iranski nuklearni sporazum. Postoje ozbiljna pitanja sa ozbiljnim neslaganjima”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u govoru NATO nazvao najjačim savezom u istoriji koji se međutim i danas suočava sa brojnim izazovima. Među njima je sve agresivnija Rusija, koju je generalni sekretar, između ostalog, optužio za nagomilavanje vojske od Arktika do Mediterana i od Crnog mora do Baltika, sajber napade, pokušaje mešanja u demokratije i nepoštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz kojeg su se povukli i Vašington i Moskva.

“Rusija krši sporazum. U Evropi nema novih američkih raketa, ali ima ruskih. I dalje pozivam Rusiju da ponovo poštuje Sporazum o nuklearnim snagama, ali ona do sada nije preuzela korake da to uradi. Vreme ističe, zbog čega se moramo pripremiti za svet bez sporazuma”, kazao je generalni sekretar NATO.

On je dodao da će NATO biti umeren i koordinisan i da neće raditi isto što i Rusija.

“NATO nema nameru da u Evropi rasporedi nuklearne rakete koje se ispaljuju sa zemlje. Međutim, NATO će uvijek preduzimati neophodne korake na kredibilnom i efikasnom odvraćanju”, istakao je Stoltenberg.

Danas objavljeno

Stiže “Frankeštajn varijanta”, udružili se omikron i delta

M.

Zapad upozorava Rusiju: Napad na Ukrajinu imaće žestok odgovor

M.

Pao F-35, ima povrijeđenih

M.

4 0 komentara

PUTNIK 10 Jula, 2019 at 11:45 am

sTOLTENBERG JE OBI;NA BUDALETINA.
nAU;ILI GA AMERI PAR FRAYA PA PONAVLJA KAO PAPAGAJ,rUSI OVO,rUSI ONO.
idiot

Odgovori
PUTNIK 10 Jula, 2019 at 11:47 am

Stoltenberg je obična budaletina,ameri ga naučili par fraza pa samo ponavlja;Rusi ovo,Rusi ono.
Idiot

Odgovori
PUTNIK 10 Jula, 2019 at 11:48 am

Stoltenberg je obična budaletina,ameri ga naučili par fraza pa samo ponavlja;Rusi ovo,Rusi ono.
Idiot

pa nevidim komentar

Odgovori
PUTNIK 10 Jula, 2019 at 11:49 am

nevidim komentar,zato pišem ponovo.

Odgovori

Ostavite komentar