Stoltenberg: Eskalacija na KiM se mora izbjeći - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stoltenberg: Eskalacija na KiM se mora izbjeći

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da se eskalacija na Kosovu i Metohiji mora izbjeći i da NATO/Kfor ostaje na oprezu.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom i da su razočarani što nije riješen spor u vezi sa registarskim tablicama.

“Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbjeći. NATO/Kfor ostaje na oprezu”, napisao je Stoltenberg na “Tviteru”.

EU danas je u razgovorima sa predstavnicima Beograda i Prištine iznijela prijedlog koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije, rekao je portparol EU Peter Stano, te ocijenio da je u pitanju nepoštovanje međunarodnih obaveza, što se posebno odnosi na Prištinu.

Borel je rekao da je EU predala prijedlog koji je mogao da spriječi rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

On je istakao da od prištinske strane očekuje da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na sjeveru Kosova, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih tablica KM.

Danas objavljeno

Putin: Fašizam i njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji

Vanja A

Policija utvrđuje odgovornost imama koji je vrijeđao Svetog Savu i SPC

Vanja A

Vukanović optužen za nasilničko ponašanje

Vanja A

Ostavite komentar