Što Vlada "tjera" u dobrovoljni penzioni fond? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Što Vlada “tjera” u dobrovoljni penzioni fond?

Prijave radnika u javnom sektoru za dobrovoljni penzioni fond se prikupljaju ubrzanim tempom. Vlada Republike Srpske daje za svakog budžetliju po 20 konvertibilnih maraka za slanje prijave Društvu za pristupanje Evropskom penzionom fondu, čiji je ona i osnivač.

Iz Vlade su, putem ministarstava, poslali dopis krajem oktobra svim institucijama i ustanovama da se što hitnije napravi spisak radnika za ovaj penzioni fond. Ipak, radnici koji su željeli ostati anonimni, obratili su se BN televiziji s tvrdnjom da je pritisak za prijave za doborovoljnu penziju sve veći, te se pitaju:

-Da li je to dobrovoljno ili nije.

“Većina zbunjenih i skeptičnih radnika nije željela da pristupi fFndu pa su izloženi ponovnom maltretiranju. Za njih je ovih dana organizovan ponovo sastanak na kojem treba da ih ubijede da riječ ,,dobrovoljan” nije ono što oni misle da jeste.

Radnici se pitaju kakav je pristup dobrovoljan, a mora se, i šta ovaj Fond ima u sebi evropsko osim imena”, poručuje dio radnika iz javnog sektora.

Premijer RS Radovan Višković, na naše pitanje da li je taj Fond dobrovoljan ili nije i zašto se vrši pritisak na radnike, odgovara da to nije tačno, te da je pristupanje ovom Fondu isključivo na doborovoljnoj bazi.

“Ekonomisti objašnjavaju da taj evropski penzioni doborovoljni fond nije imao odjeka u Srpskoj u onoj mjeri koliko se to očekivalo, te da onda ne čudi toliki pritisak na radnike. Pritom, Vlada Republike Srpske jeste poslodavac budžetlijama, ali svoj džep puni od svih poreskih obveznika, poručuje ekonomista Damir Miljević.

“Tu dolazi do još jednog problema. Otkud Vladi Republike Srpske pravo da novac koji dobija od svih nas i od radnika u privatnom sektoru raspoređuje samo na budžetlije” pita Miljević.

-Dobrovoljni penzioni fondovi postoje svuda. Društvo za upravljanje evropskim penzionim fondom,koje je osnovala Vlada RS, je pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj i slovenačkog Društva za upravljanje takvom vrstom fondova, pojašnjavaju ekonomisti.

BN TV

Danas objavljeno

Jaki vetrovi izazvali štetu i poremećaje struje u zapadnoj Evropi

M.

I ultimatum Poljskoj: Biće sankcija

M.

Počela vakcinacija trećom dozom na Institutu za javno zdravstvo RS

M.

Ostavite komentar