Što kriju podatke o nabavkama? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Što kriju podatke o nabavkama?

Preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) i „Aerodromi Republike Srpske“ odbili su da Agenciji za javne nabavke BiH dostave podatke o javnim nabavkama u prošloj godini.

Agencija za javne nabavke BiH uradila je Izvještaj o praćenju postupaka javnih nabavki za 2018. godinu koji pokazuje da institucije nerealno planiraju javne nabavke.

Od 15 analiziranih institucija u BiH sa velikim budžetima za nabavke, šest je iz Republike Srpske, s tim da su „Elektroprivreda RS“ i „Aerodromi RS“ sakrili podatke o planiranim i realizovanim nabavkama.

Agencija je međutim praćenjem portala javnih nabavki utvrdila da je „Elektroprivreda RS“ zaključila prošle godine ugovore vrijednosti 2,2 miliona, te direktne sporazume od oko 234.000 KM.

Preduzeće „Aerodromi RS“ je zaključilo ugovore vrijedne više od pola miliona, te direktne sporazume od oko 206.000 KM.

Za razliku od ova dva preduzeća, druge analizirane institucije u RS nisu krile podatke, pa je tako utvrđeno da je Univerzitetsko – klinički centar RS lani planirao nabavke od 56,9 miliona KM, a da su na kraju godine realizovane nabavke bile za 6,8 miliona niže.

„Autoputevi RS“ su tokom 2018. godine namjeravali da putem javnih nabavki potroše 174,3 miliona KM, ali im to nije pošlo za rukom pa su nabavke bile manje za 142,8 miliona.

Njihove kolege u „Putevima RS“ plan od 91,8 miliona KM takođe nisu ispoštovali, pa su javne nabavke ovog preduzeća lani bile za 49,1 milion manje.

Analizirane su i nabavke Fonda zdravstvenog osiguranja RS planirane vrijednosti 342,4 miliona KM. FZO nije ispunio plan nabavki u vrijednosti od 129 miliona.


Iz Agencije za javne nabavke su naveli da su analizirani podaci za 15 ugovornih organa sa velikim budžetima za nabavke, uz podatke objavljene na Portalu javnih nabavki za devet mjeseci 2018. godine, te da su analizom uočene velike razlike između planiranog i realizovanog, što je pokazatelj nerealnog planiranja.

„Planovi nabavki su, u većini slučajeva, usvojeni u drugom kvartalu 2018. godine. Prosječan broj izmjena planova za ovih 15 ugovornih organa je 5,6 i to je pokazatelj lošeg planiranja. Prosječan broj planiranih pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja je 6,3 postupaka, dok je prema podacima sa Portala javnih nabavki za posmatrani period realizovano prosječno 7,53 postupka“, istakli su u Agenciji.

Dodali su da se iz podataka za posmatrani period dolazi do pokazatelja koji ukazuju na loše planiranje, lošu realizaciju za prva tri kvartala u 2018. godini, veći broj pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja u odnosu na planirano i mali broj dodjeljenih ugovora u posmatranom periodu.

Agencija za javne nabavke predložila je Savjetu ministara BiH da usvoji zaključak da se Zakonom o javnim nabavkama detaljno definiše planiranje nabavki i realizacija ugovora, kao i pratećim pravilnicima.

(Capital)

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

1 Komentar

racic 11 Maja, 2019 at 9:43 pm

Najveći problem Republike Srpske su
pohlepni licemjerni nemoralni političari povezani sa
pohlepnim biznismenima
kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis
a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini
posmatraju samo kao kolateralnu štetu.
Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom,
Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskorištavaju.
Pomozimo Otadžbini.
Ko će ako nećemo mi ?
Kada ako ne sada ?
Istina dolazi.
Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Odgovori

Ostavite komentar