Stižu temperature i do 20 stepeni, hladni dani se vraćaju tek krajem iduće sedmice - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Stižu temperature i do 20 stepeni, hladni dani se vraćaju tek krajem iduće sedmice

Dok mnogi očekuju dolazak hladnijih dana s obzirom na neobično blagu zimu u mnogim dijelovima Evrope, u prvim danima februara stižu nam još topliji dani koji će rezultirati ekstremnom temperaturnom anomalijom na jugoistoku Evrope i na Balkanu.

Iz servisa Severe Weather govore kako će se prosječne temperature na početku februara kretati između 10 i 15 stepeni celzijusa, dok će u pojedinim evropskim područjima dostići i 20 stepeni celzijusa, što je daleko od uobičajenih temperatura za ovaj period godine.

Već od ovog vikenda ekstremno topli vazduh krenuo se širiti jugom Evrope. Toplo strujanje sa zapada donijeće značajni porast temperatura u južnim i dijelovima srednje Evrope do početka iduće sedmice kada će se proširiti i na zemlje Balkana. Međutim, krajem iduće sedmice našu regiju zahvatit će novo zahlađenje. Nakon četvrtka, kažu iz Severe Weather, dolaze mnogo hladniji dani u većem dijelu Evrope.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, značajan pad temperatura zraka izgledan je od 7. februara sa jutarnjim temperaturama od -7 do -2, na jugu od -1 do 4 stepena, dok će dnevne temperature biti od -2 do 3, a u Hercegovini od 5 do 9 stepeni celzija. Moguće su i snježne padavine u Bosni, sa kišom u Hercegovini.

Klix

Danas objavljeno

Kremlj otkrio kako će teći samit Putina i Bajdena

M.

Gorjela roštiljnica u centru Trebinja – drugi put u dvije godine

M.

Iz Une izvučeno tijelo utopljenog migranta

M.

Ostavite komentar