12. Januara 2021.

Stižu prve tužbe protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma

Big Portal

Tužbe će biti podnijete najpre parničnom odjeljenju viših sudova u Beogradu, Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, precizirao je za Tanjug advokat Srđan Aleksić.

“Tužbenim zahtevom tražiće se odšteta zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili Jugu Srbije”, precizirao je Aleksić.

U pripremi tužbi i postupak pred sudom uključen je i italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja (Tartaglia), koji je prema riječima Aleskića, u istim predmetima u Italiji i uspio da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, italijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na KIM.

Tartalja koji je krajem prošle godine upisan u Advokatsku komoru Niš, je pred italijanskim sudovima uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljenja vojnika od kancera, na osnovu čega im je isplaćena odšteta.

Niški advokat je ukazao da će pred sudovima u Srbiji, uz pomoć italijanske sudske prakse i veštačenjima u predmetima u kojima je postupao italijanski advokat, ali i drugim dokazima, pokazati postojanje uzročno posljedične veze između trovanja osiromašenim uranijumom i oboljenjavanja od raka srpskih vojnika i policajaca.

Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat smatra da je minimum 100.000 evra i više.

Kancelarija Aleksić će tražiti da se njeni klijenti oslobode plaćanja sudskih taksi u tim postupcima, jer su oboljeli od najteže bolesti.

Italijnski sudovi upravo tako postupali i oslobodili svoje vojnike sudskih taksi.

Aleksić smatra da su njegovi klijenti bili u identicnoj situaciji kao i italijanski vojnici koji su dobili oštete pred sudovima svoje zemlje.

“Bili su bez zaštitne opreme, hranu, vodu i sve ostalo konznumirali su na terenu i kao i italijanski vojnici i došli su u kontkat sa teškim metalima i osiromašenim uranijumom kada se naša vojska povukla sa KIM”, precizirao je niški advokat.

Kancelariji se, prema njegovim riječima, do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju provjerava tim vještaka.

Ukazao je da će tužbe biti podnijete u ime onih koji imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja pokazuje da je njihovo maligno oboljenje posljedica dejstva osiromašenog uranijuma.

Tužena strana biće Severnoatlanski pakt – NATO, budući da je to međunarodna organizacija, koju su osnovale konkretne države članice, a koja ima svoje organe i postupak odlučivanja.

U slučaju da sud tužiocima dosudi odštetu, nju bi trebalo da isplati NATO jer, kako smatra advokatska kancelarija Aleksić, NATO kao međunarodna organizacija ima svoju nezavisnu pravnu ličnost u odnosu na države članice, pa i svoj budžet.

Sudu će uz tužbe biti priloženi i pisani dokazi koje su domaći organi ranije prikupili u našoj državi za postupke vođene protiv čelnika NATO-a i čelnika država koje su učestvovale u bombardovanju.

To su prije svega dokazi izvedeni u postupcima vođenim 2000. godine u Okružnom sudu u Beogradu i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 2004. godine, zatim italijanske presude u slučaju oboljevanja njihovih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnim misijama u bivšoj Jugosalviji, sudska praksa domaćih sudova, vještačenja i medicinska dokumentacija.

Za sada je planirano podnošenje takozvanih “pilot” tužbi, što podrazumijeva pokretanje ograničenog broja postupaka, radi ujednačavanja sudske prakse na teritoriji cijele države.

Italijanskim vojnicima odštete, između 700.000 do milion evra po osobi, isplatilo je Ministarstvo odbrane Italije, jer ih je ono poslalo poslalo na Kosovo i Metohiju i u Bosnu i Hercegovinu gdje su oboljeli od kancera.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare