Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Iako se PlayStation 5 tek nedavno pojavio na tržištu, u japanskoj kompaniji već razmišljaju o njegovom nasledniku.

Nakon izlaska novih generacija PlayStationa i Xboxa, u nekim medijima mogli smo da pročitamo da su to možda poslednje gejming konzole tog tipa koje će predstaviti Sony i Microsoft.

Naime, kako analitičari predviđaju da budućnost tržišta video igara pripada streamingu, to znači da neće biti potrebe za kupovinom skupog hardvera jer će se sav procesorski i grafički zahtevan posao odvijati u oblaku, dok će igre moći da se igraju na TV-u, telefonu ili nekom jeftinijem uređaju.

Za igranje biće potrebna pretplata na gejming servis i internet konekcija – slično kao Netflix, samo za video igre.

Microsoft i Sony su već predstavili takve gejming servise, kao i NVIDIA, a na to tržište je čak ušao i Google sa svojim servisom Stadia od kojeg je kompanija ipak nedavno odustala.

Ako je budućnost zaista u streamingu, pitanje je hoćemo li onda zaista videti PlayStation 6 i još jednu generaciju Xboxa. Zvanično se o tome ne zna ništa, ali zahvaljujući dokumentu koji je procurio u javnost, nešto ipak znamo, a to je da u Sonyju ipak planiraju novi PlayStation. Reč je o dokumentu koji je Sony dostavio britanskom regulatoru koji istražuje Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda.

Između ostalog, u tom se dokumentu pominje da je Microsoft ponudio da igre Activisiona budu dostupne na PlayStationu do 2027. godine pa se sugeriše kako da nova generacija PlayStationa neće biti dostupna do tada.

Na te informacije je reagovao i analitičar Pirs Harding-Rol, koji se na Twitteru zapitao da li to znači da šestica stiže 2028. godine. Iako se konkretna godina ne spominje u dokumentu, ona je u njemu izbrisana jer bi se time otkrili korporativni tajni planovi, i ovako dobili utisak o kom periodu se radi.

Ukoliko su te informacije tačne, one nikoga ne bi trebalo da začude jer je Sony do sada predstavljao nove verzije svojih konzola na svakih sedam godina.

PlayStation 3 je predstavljen 2006. godine, PS4 2013., a posljednja generacija, PlayStation 5 2020. godine. Prema tome, 2027. godine (ili možda godinu kasnije) zaista možemo očekivati novu verziju PlayStationa, osim ukoliko se planovi zbog pomenute popularizacije streaminga ne promene.

Danas objavljeno

Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja

Vanja A

Broj ljubavnih prevara na internetu je udvostručen od početka pandemije

Vanja A

Word dobija ChatGPT integraciju

Vanja A

Ostavite komentar