24. Aprila 2020.

Stižu palanački prevaranti: Domaća serija “Švindleri” vikendom na RTS

Big Portal

IGRANA serija “Švindleri”, koju su prema scenariju Đorđa Milosavljevića režirali Nemanja Ćeranić i Miroslav Lekić, biće emitovana, od 25. aprila (vikendom), u 20.00, na Prvom programu RTS. U koprodukciji “Telekoma Srbija” i Javnog servisa, snimljeno je 12 epizoda, a izvršni producent je kuća “Atos film”.

– Inspiracija za seriju je strip “Svindl” iz 1993. godine, koji je pisao Đorđe Milosavljević, a crtao Miroljub Brada Milutinović. Poslednjih osam stranica nije ni objavljeno zato što su izgorele u požaru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Prva epizoda “Švindlera” poklapa se sa ovim stripom, čija priča se nastavlja u Beogradu, dok se radnja serije seli u malu imaginarnu provincijsku varoš pod imenom Palanka – priča za “TV novosti” Miroslav Lekić. – Upravo zato što je rađena po motivima stripa, Palanka nije tipična srpska palanka. Oseća se u njoj provincijalni duh, ali izgledom i arhitekturom može da pripada i Mediteranu i Srbiji. Arhitektura mesta i njegova praznina izvučene su iz tipologije vesterna, odnosno izolovanog gradića negde na Divljem zapadu u kome vladaju lokalni zakoni. U takvo mesto dolaze ljudi iz velikog centra pokušavajući da ostvare svoje planove.

“Švindleri” su od decembra do marta prikazivani na “Telekomovom” kanalu Superstar TV, a u to je vreme objavljen i istoimeni strip-album. Radnja serije smeštena je u Kraljevinu Jugoslaviju između dva svetska rata.

– Tridesetih godina prošlog veka glavni dobitak Turističke lutrije Jadranske straže, pod pokroviteljstvom kralja Petra Drugog, jeste milion dinara, senzacionalnih za to vreme. Pobednički loz izvučen je u Palanci, ali se ne zna ko je dobitnik jer se nije prijavio – otkriva Lekić detalje zapleta serije. – Osim dešavanja u vezi sa lutrijskim lozom, pratimo odnose na relaciji grad-palanka. Miran i povučen svet sukobljava se sa prestoničkim koji je oličen u belosvetskim kriminalcima. Na prvi pogled deluje da u tom sukobu Palanka sa svojim mentalitetom neće imati velike šanse. Ipak, njene vrednosti uspevaju da odnesu prevagu.

Dva sitna prevaranta, Ivan Razumović Ika (Pavle Mensur) i njegov pajtaš Boža Baćković (Filip Hajduković), vraćaju se u rodnu Palanku pošto su saznali da je nagradu na lutriji dobio njihov sugrađanin.

– Pohlepa u jednom trenutku prilično zamuti vidike svim likovima. Svako od njih ima svoju kombinaciju želja za koju misli da bi je “zgoditak” mogao ostvariti. Upravo na talasu pohlepe i nekakvog gubitka razuma dolazi do otrežnjenja glavnih junaka. Prolazeći kroz katarzu u potrazi za novcem shvataju da postoje vrednosti koje su iznad svega toga. Švindleri su tokom cele serije i simpatični i asimpatični. U početku im se čini da je učlanjenje u Ulični sindikat sitnih kriminalaca jedina mogućnost izbora. Vremenom odustaju od “švindleraja” i odlaze u društveno prihvatljivije životne vode – kaže jedan od reditelja.

Palanka u koju glavni junaci stižu rastrzana je sumnjama o tome ko je dobitnik lutrije, ali i aktuelnim izborima, na kojima treba da se bira između sadašnjeg gradonačelnika Sofre Ignjatovića (Dragan Jovanović) i njegovog protivkandidata Joce Kirića (Marko Baćović).

– Koreni kapitalizma u seriji se ogledaju u “belosvetskom” kriminalu koji ima svoj sindikat. Već, dakle, počinje da biva organizovana korupcija i krađa. Postoji i skoro nušićevski osvrt na političku situaciju u Srbiji tog vremena, koja je možda i univerzalna. Nušićevska nota, da tako kažem, oseti se i u samom načinu funkcionisanja vlasti – objašnjava Lekić. – Žanrovski su “Švindleri” crnohumorna komedija sa elementima trilera. Nose je glumci poput Dragana Jovanovića, Marka Gvera, Gorice Popović ili Dejana Lutkića, i otkrivaju nam i vlasnika loza i druge odgovore.

Uloge u “Švindlerima” tumače i Nevena Vukes, Strahinja Blažić, Anđela Jovanović, Aleksandar Đurica, Vojin Ćetković, Branka Pujić, Vlasta Velisavljević, Alisa Radaković, Brankica Sebastijanović, Nenad Ćirić, Dubravko Jovanović, Srđan Miletić, Milena Jakšić, Jovo Maksić, Bora Nenić, Andrija Kuzmanović, Luka Grbić, Miodrag Miki Krstović, Radoje Čupić…

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare