Stižu oluje, prijete poplave, crveni alarm za veći dio Jadrana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Stižu oluje, prijete poplave, crveni alarm za veći dio Jadrana

Državni hidrometeorološki zavod proširio je područje za koje je izdao crveni alarm za izuzetno opasno vrijeme.

Crveni alarm za danas tako vrijedi za područje cijele obale izuzev Istre, a odnosi se na vrlo jak i olujni jugo. Udari vjetra u Dalmaciji će dosezati 130 km/h, a na Kvarneru tek desetak kilometara na sat manje.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalsku infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Vrlo je vjerovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju”, stoji u posebnom upozorenju DHMZ-a.

Narandžasti alarm zbog olujnog juga proglašen je za riječku, splitsku, dubrovačku regiju, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre. Na zapadnoj se obali Istre posebno upozorava na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim talasima koji su se već ili će se tek generisati, što može biti opasno za pomorce. Navodi se i da mnogi katamarani i trajekti vjerovatno neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju.

Za sve regije za koje je proglašen narandžasti alarm vrijedi sljedeće upozorenje: “Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid saobraćaja i prekid snabdijevanja električnom energijom.”

Za Liku i riječko područje vrijedi i narandžasti alarm za obilnu kišu. Prema prognozi DHMZ-a na riječkom području može pasti od 50 do 70 mm kiše, a u Lici od 40 do 60 mm.

Osim u Lici i u riječkom području, poplave prijete i na području Gorskog Kotara, prognozirali su meteorolozi. Zoran Vakula upozorio je i da će na Jadranu neke rive biti poplavljene i zbog dodatne kombinacije jakog i olujnog juga, ponegdje na udare i orkanskog, te opet sniženog pritiska vazduha i visoke plime.

Izdato je sljedeće upozorenje: “Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdijevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdijevanja vodom. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima”.

(Index.hr)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar