8. Februara 2021.

Stižu nove doze Sputnjika, ruski tim u četvrtak na Torlaku

On kaže da je isporuka vakcina bila ključna tema u telefonskom razgovoru ruskog i srpskog predsednika, pre nekoliko dana i dodaje da postoje svi preduslovi da se u Srbiji proizvodi ruska vakcina protiv koronavirusa, i da to potvrđuje i najavljeni dolazak delegacije ruskih stručnjaka koja u četvrtak 11. februara stiže u Srbiju.

Ističe da Rusija ne želi da od proizvodnje vakcine pravi ”globalno nadmetanje”, već da joj je cilj da zajednički međunarodni napori na tom polju budu što efikasniji.

Bocan-Harčenko naglašava da će dolazak tima ruskih stručnjaka, koji će u Srbiji boraviti nekoliko dana kako bi utvrdili uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik V na “Torlaku”, biti iskorak napred u saradnji Rusije i Srbije u oblasti vakcinacije kao odgovora na pandemiju koronavirusa.

”Sa nestrpljenjem čekamo dolazak delegacije. Mislim da će to pomoći nastavku masovne vakcinacije u Srbiji, koja je na prvom mestu u tom procesu koji je sada najznačajniji za svaku zemlju”, kaže Bocan-Harčenko o najavljenom dolasku stručnjaka iz tri ruske institucije.

Ističe da, kada je reč o proizvodnji Sputnjik V vakcine, koja je, kako primećuje, jedna od najtraženijih u Srbiji, postoji obostrana zelja i na ruskoj i na srpskoj strani za to, ali da se još uvek ne može govoriti o pojedinostima.

”Zbog toga i dolazi delegacija ruskih stručnjaka da napravi zaključak šta je moguće, gde je moguće, u kakvim vremenskim okvirima”, navodi ambasador.

Bocan-Harčenko smatra da je u ovom trenutku važno što Evropska agencija za lekove razmatra upotrebu ruskog cepiva koje je, kako podseća, agencija Blumberg označila kao ”najveći naučni prodor Rusije od perioda Sovjetskog saveza”.

Na pitanje da li očekuje da vakcine prestanu da budu sredstvo geopolitičke borbe, Bocan-Harčenko kaže da je od početka epidemija i istraživanja o vakcinama, stav i jasna globalna poruka Rusije da je ta zemlja spremna i otvorena za zajednička naučna istraživanja u toj oblasti, za njihovu razmenu, kao i za pružanje tehnologija za proizvodnju drugim zemljama.

Izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što su omogućili da se zaposleni u ambasadi vakcinišu što je, kaže, veoma cenjen prijateljski odnos.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare